komornik zajął konto i nie wiem dlaczego

• Autor wątku Autor wątku -lulek5-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

-lulek5-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
sprawa wyglada nastepująco.
Dowiedzialam sie ze mam zablokowane konto banku na ktore wlasnie wplynela pierwsza po roku wyplata. Pani z banku powiedziala ze dostali pismo od komornika o dlugu na 4500.
Dlug moze byc mojego bylego meza a powstal juz po rozwodzie.
Spowodowany jest oplatami za mieszkanie gminne w ktorym mieszkalam. Mieszkanie jest bylego meza. Ja bylam tam kiedys zameldowana wraz z dziecmi. Maz od dawna nie placi alimentow, nie placi rowniez za mieszkanie.
Czy komornik mial prawo zajac moje konto mimo ze lokal nie jest moj.
dodam ze dostalam zadnego pisma wyjasniajacego a w banku moge zlozyc reklamacje i nie wiem jak dlugo czekac.
Nawet nie wiem do kogo sie zglosic. Jaki to komornik.
POMOCY

Zapytać w banku o imię i nazwisko komornika który zajął konto a także o to z jakiej jest miejscowości. Potem kontat z komornikiem na podstawie czego prowadzi egzekucję i przeciwko komu. Jest Pani prawdopodobnie również dłużnikiem w sprawie ponieważ (Kodeks cywilny):

Art. 680.1. § 1. Małżonkowie bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe są najemcami lokalu, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny nastąpiło w czasie trwania małżeństwa. Jeżeli między małżonkami istnieje rozdzielność majątkowa, do wspólności najmu stosuje się odpowiednio przepisy o wspólności ustawowej.

czyli jezeli nie mieszkam tam juz od 2 lat a nadal jestem zameldowana a on nie placi to ja musze placic za niego?
dodam jeszcze raz ze dlug powstal po ustaniu malzenstwa. Czy to nie ma znaczenia?

Ostatnia edycja:
Ma znaczenie. Prawdopodobnie właściciel lokalu nie wie, że jesteście już po rozwodzie i dlatego wystąpił do sądu przeciwko obojgu małżonkom. Czeka Panią przwrócenie terminu do złożenia sprzeciwu w sądzie i proces w którym będzie Pani musiała udowodnić że już nie mieszka w przedmiotowym lokalu od dwóch lat.

jakim sądzie? Nie mialam zadnego wezwania? Pieniadze na koncie są zablokowane? Nie mam nawet na dojazd do komornika? Mam tam rowniez lokate na czrną godzine. Czy te pieniadze tez przepadną? Ile moze trwac taka blokada? Ile mi zabierze? Na koncie są rowniez pieniadze z rodzinnego. To jakas tragedia !!!

rodzinne jest wolne od zajęć, wskaż, iż na to konto wpływają świadczenie rodzinne, z nich nie można prowadzić egzekucji.

dziekuje za pomoc

Jest jeszcze art. 54 prawa bankowego - o kwocie wolnej od zajęcia na rachunku bankowym. O ile oczywiście, jest to rachunek osoby fizycznej, nie firmy.

Powrót