Komornik zajął konto rozliczeniowe

• Autor wątku Autor wątku jpieczarka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zajęcie rachunku przez komornika powoduje że nie można realizować przelewów, wyciągać pieniędzy z bankomatu i ogólnie dysponować swoimi pieniędzmi.
Co do zasady można założyć rachunek w innym banku i normalnie z niego korzystać. Banki nie wymieniają się informacjami co do zajętych rachunków.
===moderacja - reklama ===http://direct.money.pl/artykuly/kon...icze-rachunku---czy-pomoze,108,0,1280620.html

Seb72 napisał:
niektórzy komornicy nie korzystają z ogniwa (wiem że to absurdalne, ale im "szkoda kasy") więc ślą papierowe dokumenty do banków (wiem, "po wuju" oszczędność, ale cóż)
Jak może im być szkoda kasy i ślą do banków, skoro to wychodzi o wiele drożej niż Ognivo
Seb72 napisał:
Jeśli w mieście dłużnika ma placówkę konkretny BS to tylko do niego "oszczędny na opak" komornik wyśle zajęcie (a do BS-u w sąsiednim miasteczku już prawie napewno nie wyśle).
Sprawdzenie tego BS w Ognivo jest tańsze niż list. Inna sprawa, że ledwie 1/3 BS jest w systemie
andandand napisał:
miałam się nie odzywać a jednak muszę sprostować błędną informację Amelii....
Kwota wolna nie przysługuje do wszystkich rachunków - tylko do rachunków osobistych.
Czy ja kiedykolwiek twierdziłam inaczej? Przecież ten fakt to prawda oczywista
andandand napisał:
Nie ma mowy o udzieleniu jej do rachunku bieżącego nawet jaki osoba prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą.
Jeśli ktoś prowadzi działalność, a jest to konto założone przez tę osobę jako konto osoby fizycznej - to kwota wolna obowiązuje. Nie ma znaczenia co ta osoba robi.
Kwota wolna nie dotyczy tylko rachunków założonych na podstawie umowy o prowadzenie konta dla działalności gospodarczej.
andandand napisał:
Na dodatek w jednym czasie może widnieć na jednym rachunku osobistym (mimo że odnosi się do wszystkich osobistych).
Kwota wolna dotyczy wszystkich rachunków (oczywiście osobistych, niefirmowych) w banku. Kwota wolna jest liczona łącznie dla wszystkich rachunków - czyli jakby rachunki wrzucił do jednego worka sumarycznie. Jak widnieje w zapisie technicznym, nie ma to znaczenia.

Ostatnia edycja:
Powrót