I
internauta123
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 36
Od lutego będę otrzymywał regularnie wynagrodzenia na podstawie FVAT od jednego kontrahenta, który teraz jest moim jedynym źródłem utrzymania (wcześniej utraciłem płynność finansową). Mam kilku wierzycieli m. in. US i ZUS. Z poborcą z US dogadałem się, że z pierwszą wypłatę (prawie 90%) przeznaczę na zaległości dla nich. Dwa dni później przyszło mi wezwanie egzekucyjne od komornika sądowego (wypowiedziany przez bank kredyt). Poszedłem do nich w celu złożenia wyjaśnień. Dzisiaj otrzymałem od komornika pismo o zajęciu całości wynagrodzenia (ma przychodzić na wskazane przez nich konto). Zadzwoniłem do nich, bo rozumiem, że zabiorą mi całość wypłaty. Ale rozliczam się poprzez FVAT, więc chciałem się dowiedzieć, co z podatkiem VAT i PIT. Powiedzieli mi, że całość z FVAT brutto ma trafiać na ich konto. Przez to pewnie będę miał problemy z US. Dzwoniłem również do poborcy skarbowego, któremu wcześniej przed wejściem komornika zadeklarowałem wpłatę. Nie dowiedziałem się w sumie niczego. Mówił, żebym pożyczył w takim razie pieniądze - ale nie mam żadnej możliwości. Podczas spotkania z nim wspominał, że jeśli nie wpłacę umawianej kwoty będzie mógł rozwiązać mi działalność. Wtedy nie będę w stanie ogólnie funkcjonować i zarabiać. Czy jest jakiś sposób, aby komornik zabierał np. część wypłaty, część trafiała do US i część zostawała mi na opłaty bieżące (np. ZUS, mieszkanie, czy telefon)?