Komornik - Zajęcie całej pensji

• Autor wątku Autor wątku internauta123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

internauta123

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Od lutego będę otrzymywał regularnie wynagrodzenia na podstawie FVAT od jednego kontrahenta, który teraz jest moim jedynym źródłem utrzymania (wcześniej utraciłem płynność finansową). Mam kilku wierzycieli m. in. US i ZUS. Z poborcą z US dogadałem się, że z pierwszą wypłatę (prawie 90%) przeznaczę na zaległości dla nich. Dwa dni później przyszło mi wezwanie egzekucyjne od komornika sądowego (wypowiedziany przez bank kredyt). Poszedłem do nich w celu złożenia wyjaśnień. Dzisiaj otrzymałem od komornika pismo o zajęciu całości wynagrodzenia (ma przychodzić na wskazane przez nich konto). Zadzwoniłem do nich, bo rozumiem, że zabiorą mi całość wypłaty. Ale rozliczam się poprzez FVAT, więc chciałem się dowiedzieć, co z podatkiem VAT i PIT. Powiedzieli mi, że całość z FVAT brutto ma trafiać na ich konto. Przez to pewnie będę miał problemy z US. Dzwoniłem również do poborcy skarbowego, któremu wcześniej przed wejściem komornika zadeklarowałem wpłatę. Nie dowiedziałem się w sumie niczego. Mówił, żebym pożyczył w takim razie pieniądze - ale nie mam żadnej możliwości. Podczas spotkania z nim wspominał, że jeśli nie wpłacę umawianej kwoty będzie mógł rozwiązać mi działalność. Wtedy nie będę w stanie ogólnie funkcjonować i zarabiać. Czy jest jakiś sposób, aby komornik zabierał np. część wypłaty, część trafiała do US i część zostawała mi na opłaty bieżące (np. ZUS, mieszkanie, czy telefon)?

jak się przyznałeś u komornika co do tej faktury, to sam sobie pętelkę ukręciłeś... komornik zajął wierzytelność i całość brutto ma trafić do komornika.
żeby spłacić najpierw US to niech US wyda tytuł egekucyjny

Spróbuj dogadać się z bankiem na jakieś rozłożenie na raty

Powrót