Komornik-zaległości w opłatach.

• Autor wątku Autor wątku leksi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leksi123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,wynajmowałam mieszkanie w Krakowie. Umowa najmu była wspolnie z koleżanka ale umowa -kablówka juz tylko na mnie. W lipcu 2011 roku wyprowadziłam się wypowiadając umowe najmu ale kablowki nie. Dzis dostalam wezwanie komornicze za niezapłacenie rachunku z września 2011 roku. Czy dług eis przedawnił? Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Bardzo prosze o pomoc.

leksi123 napisał:
Czy dług eis przedawnił?
To zależy. Policz sobie, 3 lata od dnia kiedy fakturę należało opłacić, do dnia złożenia pozwu w Sądzie.
leksi123 napisał:
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Na początek poczytać forum, tematów podobnych tysiące.

Kanas napisał:
To zależy. Policz sobie, 3 lata od dnia kiedy fakturę należało opłacić, do dnia złożenia pozwu w Sądzie.

Na początek poczytać forum, tematów podobnych tysiące.

chciałam zeby ktoś odniósł się bezpośrednio do tej sprawy i coś mi poradził..

leksi123 napisał:
chciałam zeby ktoś odniósł się bezpośrednio do tej sprawy i coś mi poradził..
Przecież doradziłem :)
Chyba policzyć potrafisz ?:)

Kanas napisał:
Przecież doradziłem :)
Chyba policzyć potrafisz ?:)

tak! dziękuje <3

a co dalej? jakieś pismo? cokolwiek?

leksi123 napisał:
Dzis dostalam wezwanie komornicze za niezapłacenie rachunku z września 2011 roku.
w postanowieniu komorniczym który otrzymałeś znajdziesz sygnaturę akt sadowych oraz sąd który wydał nakaz zapłaty oraz nadał klauzulę wykonalności do tego nakazu, udaj się do sądu i poproś o wgląd do akt sprawy (możesz zrobić zdjęcia dokumentów).Po zweryfikowaniu dokumentów a w szczególności kiedy złożony został pozew o wydanie nakazu a kiedy miała być zapłacona faktura za kablówkę możesz policzyć czy upłyneło pełne trzy lata, jeżeli nie to będziesz musiał to spłacić sam czy z "pomocą" komornika.

Powrót