Komornik - zawiadomienie o zajęciu wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku 2TomAsh2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2TomAsh2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
znajomy obcokrajowiec, któremu pomagam otrzymał w ostatnim czasie zawiadomienie o zajęciu wierzytelności pieniężnej. Zawiadomienie dotyczy alimentów i wymienione jest na nim ok. 10 tytułów wykonawczych, najstarszy z roku 2014.

Na zawiadomieniu nie występuje on ani jako dłużnik, ani wierzyciel.
Z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu otrzymał on to zawiadomienie.
Na zawiadomieniu widnieją dane jego firmy, mimo że nie ma on ze sprawą nic wspólnego.
Zarówno zawiadomienie jak i tytuły wykonawcze w nim wymienione są wystawione przez burmistrza lub wójtów miejscowości w innym województwie w których nigdy nie był.

Czy powinno się skontaktować z komornikiem i poprosić o jakieś wyjaśnienia dlaczego i/lub jak jego dane znalazły się na zawiadomieniu?
Czy w przypadku braku reakcji z jego strony mogą być jakieś konsekwencje w przyszłości?
Co można w ogóle zrobić w takiej sytuacji?

Trochę za mało szczegółów. Najlepiej jakbyś wkleił pismo bez danych osobowych. Zajęcie wierzytelności trzeciodłużnika polega na tym, że np. Twój kolega ma do zapłaty fakturę kontrahentowi wobec którego komornik prowadzi egzekucję na rzecz wierzyciela. W takim wypadku Komornik zabrania zapłaty do kontrahenta i informuję aby wpłacać na konto kancelarii Komornika.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Z pisma wynika, że zajęcie dotyczy alimentów.

Widocznie podczas redagowania poprzedniego posta omyłkowo usunąłem tę informację.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Zgodnie z podpunktem 4 tego pisma Twój kolega musi odpowiedzieć czy ma jakąś wierzytelności (czy ma coś do zapłaty) ma rzecz dłużnika wymienionego w piśmie czy też nie.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Powrót