Komornik ZTM koszty komorniczne

• Autor wątku Autor wątku Zioomek30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zioomek30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam

Mam do Was ważne pytanie około rok temu kupiłem telefon który okazał się kradziony dostałem wtedy "grzywnę" w wysokości 500zł nie miałem wtedy z czego jej spłacić po jakimś czasie dostałem list od komornika że do spłaty jest łącznie 940zł wcześniej dostałem może jeden list żebym uregulował te 500zł. Jakby sprawa wyglądała gdybym wpłacił tylko te 500zł na numer konta który kiedyś dostałem ? nie wpłacając reszty dla komornika? Mógłbym tak czy jestem już zobowiązany zapłacić 940zł ? Druga sprawa również jakiś czas temu dostałem 2 mandaty z ztmu :( Nie dostawałem żadnych pism aż przyszło coś z sądu nie komornik że do zapłaty jest 550zł za te dwa mandaty plus 210zł za opłaty sądowe czy tutaj mogę również wpłacić te 550zł za same mandaty i że tak powiem olać sprawe czy również muszę spłacić 760zł ? Przelew zrobie jeszcze w tym miesiącu ale nie dam im zarobić tak naprawdę na niczym list polecony kosztował ich 10zł a nie 210zł na które ciężko zapracowałem z góry dziękuje za pomoc :)

Jakby sprawa wyglądała gdybym wpłacił tylko te 500zł na numer konta który kiedyś dostałem ? nie wpłacając reszty dla komornika? Mógłbym tak czy jestem już zobowiązany zapłacić 940zł ?
940 zł.

do zapłaty jest 550zł za te dwa mandaty plus 210zł za opłaty sądowe czy tutaj mogę również wpłacić te 550zł za same mandaty i że tak powiem olać sprawe czy również muszę spłacić 760zł ?
760 zł.

list polecony kosztował ich 10zł a nie 210zł
To wyłącznie Pańska wina, że nie uregulował swoich zobowiązań w terminie. Na koszty sądowe składa się nie tylko list polecony...

Mam Kolejny Problem :(

w 2013 roku dostałem 3 mandaty w 2014 trafiło to na policje złożyłem
zeznania przyznałem się po jakimś czasie przyszło mi że muszę zapłacić za te mandaty i do tego 600zł (500zł jako grzywne i 100zł koszty sądowe) z ztm nic nie przychodziło aż w 2015 roku dostałem pismo że do spłaty mam 1050zł zabrali mi pieniądze z pitu około 550zł po czym zadzwoniłem do ztmu dowiedziałem się że faktycznie do zapłaty jest "jeszcze" 1050zł mandaty to było około 650zł plus 600 to daje 1250 zabrali mi 550zł więc nie wiem jakim cudem zostało 1050 ale mniejsza spłaciłem całą sumę. Miesiąc temu dostałem list że zostanie orzeczona kara zastepcza dzisiaj dostałem pismo z sądu że "karę grzywny w wysokości 500zł zamieniają na karę zastępcza miesiąca prac społecznych użytecznych w wymiarze 40 godzin a koszty sądowe 100zł umorzyć" wychodzi na to że 1050 wynosiły mandaty i do tego kolejne 1050zł z "sądu" nie zdawałem sobie z tego sprawy. Mam 7 dni na złożenie tzw zażalenia czy jeżeli wpłacę ta sumę i napiszę zażalenie czy anulują mi te godziny społeczne?? gdybym np zdecydował się odrobić te 40h to czy anulują mi całą sumę czyli 1050zł wychodzi na to ze 600zł jest dla naszego kochanego Państwa a reszta dla komornika który przez rok czasu nie mógł mi zająć pensji chociaż pracuję na umowę o pracę :) do tego napisali że egzekucja komornicza okazała się bezskuteczna. Co najlepiej zrobić w tym wypadku ? z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi

Pozdrawiam

Powrót