Komornik

• Autor wątku Autor wątku Gray
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gray

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Siema

Dostałem jakieś 1,5 roku temu od straży miejskiej mandat 110zł. Miałem wtedy 17 lat, teraz mam 19. Od jakiegoś czasu przysyłają komornika (3x już był), narazie zostawia tylko te swoje ostrzeżenia i wezwania do zapłaty, ale wolę się upewnić czy aby na pewno nic nie może zrobić ;d

Nie mam żadnej własności (wszystko jest na rodziców), konto bankowe puste, nie mam stałych dochodów. Czy w takiej sytuacji mogą mi cokolwiek zrobić?

I słyszałem że po 3 latach sie przedawnia i muszą umorzyć postępowanie. Prawda to czy moga mnie tak ścigać do końca świata? ;d

I słyszałem że po 3 latach sie przedawnia i muszą umorzyć postępowanie. Prawda to czy moga mnie tak ścigać do końca świata?
Przedawnia się po 3 latach, jednak zanim się przedawni i sprawa trafi do Komornika, ten będzie Cię ścigał właśnie do końca świata, oczywiście w przenośni.
Nie mam żadnej własności (wszystko jest na rodziców), konto bankowe puste, nie mam stałych dochodów. Czy w takiej sytuacji mogą mi cokolwiek zrobić?
Nic nie masz, a komputer z którego piszesz, regał, ubrania itp. ?
Komornik to również może zająć. Może zająć wszystko, no, przesadziłem, prawie wszystko, co jest w Twoim posiadaniu, inaczej pisząc, może zająć to, co jest w mieszkaniu w którym mieszkasz.
wolę się upewnić czy aby na pewno nic nie może zrobić
Zbić Cię, nie zbije, za kratki też nie wsadzi, ale jak Ci zajmie kilka sprzętów w domu, to z miejsca zapłacisz, oczywiście będzie to już stosunkowo wyższa kwota.
Jednak najprawdopodobniej skończy się tym, że zajmie Ci nadpłatę podatku dochodowego.

Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu przedawnia się z upływem lat 10 a nie 3 (art. 125 par 1 kc). Dodatkowo bieg przedawnienia jest przerywany przez złożenie wniosku u komornika. Termin przedawnienia który został przerwany biegnie od nowa...tak więc faktycznie zawzięty wierzyciel może dłuuuugo czekać na swój dług.
Nawet jeżeli egzekucja okaże się bezskuteczna to wierzyciel ma prawo ponownie złożyć wniosek do komornika. W końcu jakiś majątek się trafi.
Spłać kolego dług i nie szukaj dziur w płocie na forum.

Bartata napisał:
Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu przedawnia się z upływem lat 10 a nie 3 (art. 125 par 1 kc)
Wszystko się zgadza, tylko ja pisałem o przedawnieniu mandatu, a ten ulega przedawnieniu po 3 latach.

Nic nie masz, a komputer z którego piszesz, regał, ubrania itp. ?
Komornik to również może zająć. Może zająć wszystko, no, przesadziłem, prawie wszystko, co jest w Twoim posiadaniu, inaczej pisząc, może zająć to, co jest w mieszkaniu w którym mieszkasz.
Ale jakim prawem może to zająć, skoro to nie jest moje?
To ja dostałem mandat, a nie rodzice. To tak samo jakby poszedł do sąsiada i jemu coś zabrał za mój mandat, bo czasem go odwiedzam i np. siędzę na jego fotelu.

Zresztą nie udowodni mi że ich używam, mogę mu powiedzieć że mieszkam w piwnicy.

Ale jakim prawem może to zająć, skoro to nie jest moje?
Jeśli mu udowodnisz, że nie jest Twoje, to nie zajmie.
Zresztą nie udowodni mi że ich używam
Nie musi nic udowadniać.
mogę mu powiedzieć że mieszkam w piwnicy
Oczywiście, że możesz. Możesz nawet powiedzieć, że mieszkasz w parku, tylko jak Ci się wydaje, Komornik da temu wiarę ?
Uważaj, żeby następnym razem nie przyszedł i nie zaczął zajmować.
Oczywiście jeśli nie będziesz chciał go wpuścić, to może wezwać ślusarza który drzwi otworzy. Oczywiście kosztami za ślusarza obciąży Ciebie.

Powrót