komornik

• Autor wątku Autor wątku zuczka81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuczka81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mam pytanie
jesli 2lata temu splacilismy zadluzenie alimentacyjne wzg.corki i placimy alimenty plus wiecej zeby komornik pokryl swoje wydatki comiesiecze,(dobrowolnie),mielismy tez zadluzenie w ZUsie z ktorym sie dogadalismy i zawiesil postepowanie komornicze splacilismy zadluzenie(tak nam zaproponowal adwokat Zeby uniknac tych procentow ktore nalicza sobie komornik i tak zrobilismy)a teraz po 2 latach on nam przysyla 3700do zaplaty bo mu sie nalerzy.probowalam znalesc odpowiedz ale znalazøam to ...Brak opłat po umorzeniu egzekucji

Jeśli po wszczęciu egzekucji komorniczej, dłużnik porozumie się z wierzycielem co do spłaty zobowiązania, może on uniknąć opłaty wynoszącej 15 % wysokości egzekwowanych należności. W maju 2005 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepisy ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, w części dotyczącej pobierania opłaty przez komorników w przypadku gdy niczego nie odzyskali jest niezgodny z Konstytucją. Problem jednak dotyczył tego, że TK ustosunkował się do przepisów obowiązujących do 12.11.2005 r. a od 13.11. 2005 r. zaczęła obowiązywać znowelizowana ustawa o komornikach sadowych i egzekucji, która chociaż nie zmieniła zakwestionowanych przepisów, to TK ze względów formalnych nie mógł się do nich odnieść.
8.05.2006 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że uzależnienie opłaty egzekucyjnej od skuteczności egzekucji jest właściwe, a pobieranie opłaty, gdy egzekucja jest nieskuteczna, bo dłużnik dobrowolnie oddał dług, jest, według TK, sprzeczne z zasadniczą koncepcją ustawy o komornikach sądowych i z konstytucją. Po opublikowaniu wyroku w Dz.U. część artykułu mówiąca o tego typu opłatach przestanie obowiązywać.

Dłużnik może, wszczynając przed sądem tzw. powództwo przeciwegzekucyjne, doprowadzić do pozbawienia tytułu egzekucyjnego wykonalności. Po wydaniu przez sąd wyroku uwzględniającego takie powództwo, komornik musi umorzyć postępowanie i zwrócić dłużnikowi to, co już od niego wyegzekwował. Jeśli postępowanie egzekucyjne zostało umorzone na wniosek dłużnika, komornik nie powinien żądać od wierzyciela opłaty egzekucyjnej od ściągniętej części długu.

W przypadku gdyby komornik żądał tego typu opłat, należy złożyć skargę na czynności komornika.
to co teraz mamy zrobic ?naprawde prosze o odpowiedz dodam ze nie mieszkamy w Polsce bardzo dziekuje ps.komornik kompletnie nie zrobil nic to za co mam mu wiecej placic malo dostaje co miesiac za nic nierobienie

oto pismo które dostalismy
postanowienie
1- dotychczasowe koszty postepowania egzekucyjnego ustalic na kwote 3.864 i obciazyc nim dluznika.
Wezwac dluznika do zaplaty kwota 723,95
Uzasadnienie jest najlepsze
2-w dniu 2.10.2007r komornik zgodnie z wnioskiem wierzyciela Zus zawiesil postepowanie egzekucyjne na rzecz Zus
3-w dniu 23.08.2010 wierzyciel Zus zlozyl w kancelari komornika wniosek o umorzeniu postepowania egzekucyjnego w zwiazku z uregulowaniem przez dluznika calosci zadluzenia bezposrednio u wierzyciela.Wobec powyzszego stosowanie do art.825 1 kpc. nalezalo postanowic jak na wstepie.
na podstawie art.770kpc oraz ustawy z dnia 29.sierpnia 1997r o komornikach sadowych i egzekucji DZ.U nr 133 dotychczasowe koszty postepowania egzekucyjnego w sprawie ustalic na kwote 3.864-z nastepujacych artykulow

a)art,49.1=3.054,22zl
art,49.2=723zl
b)wydatki
art.39.2.6 =80zl
art.39.2.8=5,55

4-Zgodnie z art.49ust2 z dnia 29sierpnia 1997r o komornikach i egzekucji (Dz.U.z 1997r nr.133,poz.882 ze zm.)w przypadku umorzenia postepowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art.823kpc .komornik pobiera od dluznika oplate stosunkowa w wysokosci 5% wartosci swiadczenia pozostalego do wyegzekwowania .Wysokosc swiadczen pozostalego do wyegzekwowania na rzecz Zus na dzien 23.08.2010 wynosi 14.479 a wiec oplata nalezna to kwota 723zl.
Jednoczesnie wezwano dluznika na podstawie art49 ust3 do zaplaty czesciowych kosztow

mam pytanie punkt nr 3 pisza ze dlug splacony a w kolejnym punkcie pisze ze mam do zaplaty wiec jedno drugie wyklucza
pismo z Zus ze nie mam dlugu a komornik ze mam dlug 14.479 w Zussie
czegos tu nie rozumiem prosze o pomoc

Powrót