komornik-

• Autor wątku Autor wątku almarget
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

almarget

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
złośliwy komornik-proszę o pomoc !

proszę o pomoc w następującej sprawie:
7 dni temu otrzymałam od komornika zawiadomienie o wszczęciu egzekucji (na podst.nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym).Do tej pory nie miałam pojęcia o postępowaniu ponieważ ,jak się okazało korespondencja sądowa w tej sprawie kierowana była na niewłaściwy adres.W związku z tym złożyłam do sądu wniosek o przywrócenie terminu od nakazu zapłaty wraz ze sprzeciwem.
Moje pytanie dotyczy samego komornika :
1. czy powiadamiać komornika o tym ,że złożyłam taki wniosek ,aby niepotrzebnie nie generował kosztów?Muszę nadmienić , że u tego samego komornika spłacałam zadłużenie z innego tytułu przez ostatnie 5lat i mimo ,iż robiłam to regularnie wykazywał on wielokrotnie złośliwe działanie ( np. podchodził do licytacji nieruchomości , którą posiadam bez uzasadnionej przyczyny) .
2. Jak upewnić się , czy komornik zakończył postępowanie egzekucyjne odnośnie starych zadłużeń , które już dawno spłaciłam? (Podczas rozmowy telefonicznej zapewnia mnie on ,że dług został już uregulowany , ale pomimo moich próśb nigdy nie dostałam od niego żadnego powiadomienia o tym listownie , a w wypisie z KW widnieją wpisy o wszczęciu ww.egzekucji (tych spłaconych) sprzed kilku lat.

Ostatnia edycja:
W momencie kiedy sąd wyda postanowienie o przywróceniu terminu do złożenia sprzeciwu a zatem wniesie Pani skutecznie sprzeciw, nakaz straci moc i można będzie złożyć wniosek do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego w trybie art.825 kpc.
...
Art. 505. § 1. W razie prawidłowego wniesienia sprzeciwu nakaz zapłaty traci moc, a przewodniczący wyznacza rozprawę i zarządza doręczenie powodowi sprzeciwu razem z wezwaniem na rozprawę.
§ 2. Nakaz zapłaty traci moc w części zaskarżonej sprzeciwem. Sprzeciw jednego tylko ze współpozwanych o to samo roszczenie oraz co do jednego lub niektórych uwzględnionych roszczeń powoduje utratę mocy nakazu jedynie co do nich.

co do pyt. 2
Można wystąpić do komornika z pismem o podanie jaki jest aktualny stan prowadzonych przez komornika postępowań wobec Pani.
Być może komornik nie został poinformowany o zmianie miejsca zamieszkania i wysłał postanowienia o kosztach na stary adres. Zostały zwrócone i dołączone do akt ze skutkiem doręczenia.
Można postarać się w kancelarii o wydanie takich postanowień ze wzmianką o prawomocności - takie postanowienie stanowi podstawę do wykreślenia wpisu z KW.

Powrót