Komornik

• Autor wątku Autor wątku aqer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aqer

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Mam pytanko jakie podanie musze napisac do komornika tzn co ma sie w nim zawierac by wszczal postepowanie egzekucyjne na typie ktory zostal skazany przez sad na zaplate dla mnie zadoscuczynienia 4tys. zl. I czy mam sam naliczyc odsetki(jesli tak to jakie) czy naliczy je komornik? Wyrok uprawomocnil sie 14stycznia wiec zwleka juz 3miesiace. Wyslalem juz polecony do niego o zaplate lecz bez skutku dlatego chce zglosic ta sprawe dla komornika.
Rozumiem ze koszt egzekucji pokrywa winny?
Jeszcze chcialbym sie dowiedziec czy jakiekolwiek koszty bede musial poniesc i czy moge sie z tych kosztów zwolnic (poniewaz jestem studentem i jestem na utrzymaniu rodzicow).

najlepiej, jesli pójdziesz do komornika, wszystkiego sie tam dowiesz. dostaniesz wniosek który musisz wypełnic, z wnioskiem musisz zlozyc orginał wyroku z klauzula wykonalnosci. jesli w wyroku sad orzekł odsetki, komornik bedzie je egzekwowal.mozesz poniesc jakies koszty- jezeli komornik bedzie chcial sprawdzic czy dluznik pracuje.nie bedziesz z nich zwolniony chyba. a i dobrze gdybys znal jak najwiecej danych osobowych tego faceta.

W wyroku podana byla tylko kwota jaka musi zaplacic w ciagu 4miesiecy. Nie ma nic napisane co jesli nie zaplaci w tym czasie.
A ten czas minal 3miechy temu.Dane tego faceta znam.
Slyszalem ze mozna napisac jakies podanie do komornika ze jest sie studentem i sie nie pracuje i wtedy ta kwota bedzie pobierana od typa na ktorym wykonuje sie egzekucje.

no to odsetek chyba nie masz zasadzonych.nie zaplacil w ciagu 3 miesiecy to powinienes isc do komornika. niewiem jak to jest dokladnie z tymi kosztami. mozliwe, ze jesli dłuznik okaze sie wyplacalny to zostana ci zwrocone koszty ktore poniesiesz.nie sa to duze koszty. moze z 50 złotych.chyba ze wiesz gdzie pracuje, to zajma mu wynagrodzenie i nic nie bedziesz placil.

Powrót