komornik

• Autor wątku Autor wątku czitos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czitos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
witam,zwacam sie z prosba o kilka informacji,nagrabilem sb troche w zyciu przez kogos,a teraz cierpie,wzialem poprostu 3 kredyty znajomym a oni przestali splacac a mnie na nie nie bylo stac,toczyly sie rozne ostepowania,az doszlo do komornikow,sprawa sie ciagnie juz 3 lata odkad przestali placic,mi udalo sie znalezc prace za granica i prowadze dzialalnosc,probowalem sie dogadac z bankami itd o rozlozenie na raty,ale nie idzie,albo sie nie zgadzaja alo rata jest tak wysoka ze i tak nie bd mnie na nia stac,komornik wszedl mi na konto,i nie dlugo pewnie znajdzie nowe ktore mam i tam dostaje przelew za rachunek za prace,nie wiem jak sb z tym poradzic,bo raczej i tak nikt sie nie zgodzi na wysokosci moich rat,a komornik jak mi wejdzie to znowu problem bo nie bd mial z czego zyc placic zusu,podatku itd,mam pytanie czy jest wg w takich sprawach przedawnienie,ile to trwa od kiedy to sie liczy itd,a nawetjesli tak to co potem?druga sprawa ile moze zajac mi komornik,to nie jest ujete jako wynagrodzenie,mam konto dla osob fizycznych w euro i zlotowkach,i raz w miesiacu przelew od osoby dla ktorej wykonuje zlecenia,czy on moze miec jakies pisma w zwiazku z tym?czy cos sie zmienic moze jesli zaczne i tak wplacac jakas kwote ?i czy unikne zajecia jesli zaufana mi osoba zalozy konto a ja bd pelnomocnikiem do konta?i bd dostawal przelewy na konto tej osoby,i czy bank przyjmie wg przelew na moje nazwisko jesli bd tylko pelnomocnikiem?nie chce unikac odpowiedzialnosci,ale poprostu zaczac placic ile moge bo sie poprawila moja sytuacja ale nikt tego nie chce zrozumiec,a jak mi wejdzie komornik to znowu spadne na dol i wszystko od poczatku,ja nie bd mial nic ani banki

mam pytanie odnosnie jeszcze co moze zrobic komornik z kontem?ile wziac ile zostawic itd,przelewy mam za wystawiany rachunek,nie za wynagrodzenie z zakladu pracy,np wplyne 5 tys,ile moze zabrac ile nie,i jaki ja bd mial dostep do konta,wplyna pieniaze i alej jak to bd wygladac

Przedawnienie 10 lat jeśli jest nakaz zapłaty, wszystko było wielokrotnie poruszane na forum

dzieki,a czy jakekolwiek wplaty moga zaprzestac dzialania komornika,i wtedy nie bd mogl zajac konta

Wszystko zależy od wierzyciela, może uda Ci się z nim dogadać a wtedy umorzy lub zawiesi działania komornika.

a jak wyglada dzialania komornika co do jego kontaktowania sie z pracodawca,moje pytanie jest nastepujace:prowadze teraz dzialalnosc gospodarcza,wykonuje zlecenia dla jednego kontrahenta w niemczech,czy komornik ma prawo i mozliwosc skontaktowac sie z nim w celu np,zeby zablokowac mi wyplaty od niego,itp,kontrahent jest niemieckim przedsiebiorca,a komornik nie ma mozliwosci sprawdzenia dla kogo swiadcze uslugi,ewentualnie moglby to sprawdzic na podstawie rachunkow i faktur moich,druge pytanie,komornik zablokowal mi pewne kwote na koncie,ale od 2 mieciecy z ta kwota nic sie nie dzieje,ja nie moge wyplacic a takze nic nie ubywa,kwota jest caly czas w tej samej wysokosci,nie dostalem tez zadnego pisma,nastapilo to odrazu,a dowiedialem sie dzwoniac do banku

witam,czy komornik moze w jakis sposob ustalic moich kontrachentów,gdyz prowadze dzialalnosc gospodarcza w polsce,dodam ze moj kontrahent jest firma niemiecka,a ja wystawiam mu rachunek i podatek rozliczam w polsce,prosze o odpowiedz

Fachowe firmy windykacyjne potrafią ustalić atrybuty majątku dłużnika.

Procedura przewiduje możliwość złożenia przez wierzyciela wniosku do sądu o wyjawienie majątku dłużnika. Dłużnik jest zobowiązany stawić się na posiedzenie sądowe, wyjawić swój majątek i udzielić odpowiedzi na pytania wierzyciela.

dzieki,no ale ja zloze jakes tam wyjasnienia itd,to czy komornik moze dotrzec do moich kontrahentow jesli ja mu nie wskaze?jedyny sposob na sprawdzenie to rachunek ktory wystawiam,pieniadze dostaje w gotowce,czy moze jakos dojsc do tego poprzez urzad skarbowy,ksiegowa itd,chociaz dodam ze pani ktora mi oblicza podatek nie jest wpisana jako moj pelnomocnik itd,ja jej oddaje rachunek co miesiac a ona mi oblicza zus i podatek,a co za tym idzie to nawet nie wiem co sie dalej dzieje,jesli ktos wie to prosze o info,ona mowi ze najwazniejsze ze place podatek i zus w terminie
druga sprawa to jesli bym zawiesil dzialalnosc a swiadczyl uslugi za granica na jakas tam umowe niemiecka,to czy to wyjdzie w us itd,np wystawie rachunek komus za granica a poprostu nie rozlicze sie z niego teraz w polsce tylko wg lub na koniec roku

panie czitos pytania niestosowne, forum nie stworzono po to, by unikać spłat wymagalnych zobowiązań i próbować zatajać majątek. Proszę przeczytać regulamin

ok,ale co do pierwszej czesci mojego posta ktos chyba moglby odpowiedziec...i nie mam zamiaru unikac ani zatajac,poprosu chce zeby nie zabrali mi wszystkiego,zeby i miec z czego zyc i splacac w miare mozliwosci,tylko ze jest minus bo to wmiare mozliwosci nie zadowala komornika itd,place w miare mozliwosci a wszyscy i tak prowadza sprwy dalej i nie chca sie dogadac

odświeżam watek bo mam pytanie czysto teoretyczne, czy komornik może znaleźć dłużnika klientów (są to np. jakieś sklepy) , dokładniej chodzi mi o to czy ma prawo żądać od banku aby przesłał mu listę wszystkich przelewów PRZYCHODZĄCYCH na konta które są zablokowane ? Czy jest to sprzeczne z polskim prawem i w ogóle nie ma miejsca ?

ma ktoś więcej informacji na ten temat? musi uzyskać zgodę od wierzyciela czy od sądu aby dłużnik wskazał ??

Żądać może, tylko czy bank może odpowiedzieć... Nie wiem jak się to ma do kwestii tajemnicy bankowej.

Powrót