Komornik

• Autor wątku Autor wątku zbyszkowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbyszkowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Prośba, ostatnio wpuściłam komornika do mojego domu zakupionego w
2000 roku w 2006 zameldowałam mojego partnera a w czerwcu 2008
wzieliśmy ślub. Mój mąż przed ślubem przegrał sprawe cywilną Pan
KOMORNIK wyszczególnił w protokole zajęcia ruchomości rzeczy typu
telewizor , pralka, stół, krzesła, fotele itp. ( rzeczy te są
zakupione przezemnie jeszcze przed zameldowaniem partnera są zurzyte
więc widać że nie zostały zakupione w ostatnim czasie). Czy KOMORNIK
ma prawo zajęci moich rzeczy .

Ostatnia edycja:
Wątek był na forum niezliczoną ilość razy.
Komornik może zająć ruchomości będące we władaniu dłużnika.
Właścicielowi ruchomości przysługują środki prawne - jeżeli zajęcie to narusza jego prawa.

Dziękuje za odpowiedź , ale co ja teraz mam zrobić jeśli podpisałam protokuł zajęcia ruchomości ?, na część znalazłam rachunki na pozostałą zdjęcia z tym ze bez dat ale na zdjęciach są moje 2 miesięczne z 2005 roku bliźniaki ( czy to wystarczy ? ) . Czy mam wysłać pismo do komornika z rachunkami i zdjęciami ? :(

Trzeba było od razu zgłosić zastrzeżenia do protokołu, iż przedmiotowe ruchomości nie są własnością dłużnika.

Jeśli wyraziła Pani zgodę na takie zajęcie - a co wynika z faktu podpisania przez Panią protokołu - to teraz zostaje tylko jedna droga : powództwo o zwolnienie od egzekucji na podstawie art. 841 kpc. Termin do wniesienia tego powództwa wynosi miesiąc - w tym wypadku liczony od daty zajęcia.
A rachunki i zdjęcia - należy zachować do wykorzystania w materiale dowodowym tego powództwa.

tak też mówiłam Panu komornikowi, ale on powiedział że on tego nie wie że istnieje domniemanie iż ruchomości mogą być dłużnika ( swoją droga czego on mi nie mówił dziś jak czytam na forum i nie tylko to mnie nieźle wkręcił ). Niestety nie miałm nigdy do czynienia z komornikiem i niewiedza moja obraca się przciwko mnie . Protokół zajęcia sporządzony 21.11.2008. Dziekuję Panu za pomoc, mimo ze termin upłynoł jutro wysyłam pismo do komornika. Pozdrawiam

Proszę napisać jeśli upłynoł termin miesiąca to co moge zrobić ? zupełnie NIC ? Poddać się, machnąć ręką nie mogę przecież to są moje rzeczy na które mam rachunki

Niestety termin miesięczny do wytoczenia powództwa o zwolnienie ma charakter materialno-prawny, nie podlega więc przywróceniu.

Proszę o odpowieź, mam problem 21.11.2008 wpóściłam do swojego domu Pana komornika i podpisałam protokół zajęci ruchomości. Jestem osobom trzeciom , dłużnikiem jest mój mąż. Po ślubie jesteśmy pół roku , rzeczy które zajoł komornik są moją własnością zostały zakupione przezemnie w czasie kiedy jeszcze nie byłam w związku małżeńskim. Dowodem tego są posiadane przezemnie rachunki zakupu tych rzeczy oraz zdjęcia. ( okres zakupu 2002-2007 ). Niestety nie wiedziałam że mam miesiąc na odwołanie się i napisałam do sądu dnia 07 01.2009 wniosek o przywrócenie terminu przeciwegzekucyjnego .Niedotrzymanie terminu wynikło z okoliczniści odemnie nie zależnych. Dnia 08.01.2009 przyjechał Pan komornik z trzema "łysymi" Panami, ale nie wpósciłam ich do swojego domu. Proszę mi powiedzieć jakie ja ma prawa powinnam ich wpuścić ?, czy następnym razem jak przyjedzie też mam tak postąpić?. Nie poddam się, co mogę zrobić jeszcze w tej sprawie przecież to jest naruszenie mojego mienia , zajęcie komputera który jest mi potrzebny do pracy , pralki 8 lotniej przy trójce dzieci nie realne nie mieć, stołu , krzeseł itp . ZAŁAMANA.

zbyszkowa napisał:
Proszę mi powiedzieć jakie ja ma prawa powinnam ich wpuścić ?, czy następnym razem jak przyjedzie też mam tak postąpić?. , co mogę zrobić jeszcze w tej sprawie
Jeśli ruchomości zostały już zajęte i jest po terminie - wg mnie nic nie da się zrobić.
Komornik nie odpuści. Wcześniej czy później przyjdzie z policją i może otworzyć mieszkanie gdzie ukrywane są zajęte nieruchomości.
Za utrudnianie postępowania egzekucyjnego grozi także odpowiedzialność karna.

Jeśli kwota zadłużenia jest niewielka - proponuję pójść do kancelarii komorniczej i spłacić.

A powództwo przeciwegzekucyjne ekscydencyjne ( powództwo to jest dopuszczalne już po dokonaniu wszczęcia egzekucji ). Pozdrawiam

zbyszkowa napisał:
A powództwo przeciwegzekucyjne ekscydencyjne ( powództwo to jest dopuszczalne już po dokonaniu wszczęcia egzekucji ). Pozdrawiam
Jakby go nie nazwać - nie zmienia to terminu do jego wniesienia.

Powrót