komornika zaalimenty a skończone 18 lat przez dziecko

• Autor wątku Autor wątku WojNaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WojNaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, miałem problemy z płaceniem alimentów w terminie i była żona podała mnie do komornika. Płaciłem więc na konto wskazane przez komornika ponosząc dodatkowe opłaty. 15 czerwca zeszłego roku syn skończył 18 lat, czy w związku z tym było zasadne dalsze płacenie na konto komornika? co mam w takiej sytuacji zrobić? czy mam napisać pismo o zaniechanie egzekucji komorniczej?
Czy mam wysłać jakieś pismo do byłej żony i zacząć płacić alimenty bezpośrednio do rąk syna? czy za ten rok mogę prosić komornika o nie naliczanie mi dodatkowych kosztów związanych z egzekucją? i czy taka egzekucja za cały rok była zasadna? czy komornik wraz ze skończeniem 18 lat syna powinien jej zaniechać?

nie. poki istnieje obowiazek, czyli wyrok jest pranowmocny, komornik egzekwuje i tyle. fakt ze syn skonczyl 18 lat ma tylko takie znaczenie ze powinien komornikowi podac teraz swoj nr konta. tyle.

Niekoniecznie.
Kto powiedział, że musi zrezygnować z dotychczasowego reprezentowania go przez matkę?
Musi złożyć oświadczenie, tylko to - choć na dobrą sprawę nawet tego nie musi.

Teraz syn jest odpowiedzialny za swoje postępowanie u komornika, więc jeśli masz z nim dobre relacje to możesz go najzwyczajniej w świecie poprosić, aby umorzył, bądź zawiesił postępowanie. W przeciwnym wypadku sprawa będzie u komornika, aż do ustania obowiązku alimentacyjnego.

LLawyer napisał:
Niekoniecznie.
Kto powiedział, że musi zrezygnować z dotychczasowego reprezentowania go przez matkę?
Musi złożyć oświadczenie, tylko to - choć na dobrą sprawę nawet tego nie musi.
Z ciekawości zapytam, co się dzieje w sytuacji kiedy dziecko osiąga pełnoletność - czy komornik zawiesza, umarza czy dalej kontynuuje bez żadnego pisma uprawnionego?

Powrót