Kompendium prawne dla zwykłego Kowalskiego?

• Autor wątku Autor wątku michbaster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michbaster

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Cześć!

Zastanawiam się, czy istnieje coś takiego, jak ksiązka/serwis zawierające podstawy i przepisy polskiego prawa, które kazdy warto aby znał? Mam tu na myśli zastosowania w codziennym życiu, tak w dobrych jak i przykrych sytuacjach, np:
- jakie są obowiązki świadka jakiegoś zdarzenia, kiedy zostać i składać zeznania, a kiedy legalnie odejść
- jakie podstawy do rewizji, wejscia do domu, zatrzymania muszą zostać spełnione a kiedy masz prawo dochodzić odszkodowania? W ostatnich 2 latach tego typu sytuacje jak wiemy były nagminne
- dostajesz informację o konieczności spłaty zobowiązania, którego nie zaciągałeś - co wtedy?
- przełożony wymusza nadgodziny, właściciel mieszkania nie dokonuje napraw, sąsiedzi robią burdy nocami itp itd, rzeczy, które każdy przeżył lub o nich słyszał

Zdaję sobie sprawę, że to duży rozstrzał, ale wymyślane na poczekaniu przykłady mają tylko pokazać, że chodzi mi jakieś kompendium zwykłego człowieka, coby sobie lepiej radził.

A jeśli takie coś nie istnieje, to jak i gdzie rozwijać swoją wiedzę, by nie łyknąć tzw fejka i nie przejechać się na bezpodstawnej poradzie „prawnej” z internetu?

Z góry dzięki! :)

Ostatnia edycja:
Czy jest jedno zbiorcze kompednium to nie wiem, na pewno są różnego rodzaju broszury, informatory i nieodpłatne publikacje tworzone czy to przez instytucje państwowe/samorządowe czy to przez prywatne podmioty. Są poradniki dla świadka, pokrzywdzonego, konsumenta czy inne a także po prostu zbiory artykułów prawnych z różnych dziedzin wydawane cyklicznie. Prawnicy publikują także (na blogach, na stronach kandelarii) nieodpłatne poradniki z określonych dziedzin zawierające np. wzory pism. Są infolinie - np. bezpłatna infolinia podatkowa czy rzecznika praw pacjentów. Generalnie to ważne by korzystać z informacji aktualnych gdyż część nadal dostępnych publikacji była opracowana na gruncie nieistniejącego już obecnie stanu prawnego.

Powrót