Kompensata wierzytelności (niezgodna z prawem?)

• Autor wątku Autor wątku Ryszard1305
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ryszard1305

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie! Mam następujący problem. Jestem dłużnikiem firmy X, której nie zapłaciłem faktury VAT za dostarczony towar (od 2004 roku nie prowadzę już jednak działalności gosp.). Z spółką Y wygrałem proces sądowy o zapłatę zaległego wynagrodzenia (za lata 2006-2007). Po wydaniu korzystnego dla mnie wyroku obie porozumiały się i zawarły cesję wierzytelności. Spółka, która była winna mi wynagrodzenie za pracę dokonała kompensaty na podstawie odkupionych wierzytelności. Czy rzeczywiście postąpiła zgodnie z prawem? Czy wynagrodzenie za pracę nie podlega jakiejś ochronie? Dodam tylko, że roszczenie nie przedawniło się, gdyż w 2005 roku zapadł prawomocny wyrok nakazu zapłaty. Problem polega na tym, że roszczenia dotyczą zupełnie innych kwestii - były handlowymi, lecz firma odkupująca wierzytelność winna jest mi pieniądze za zaległe wynagrodzenie za lata 2005-2007. Kompensata - wyrównanie wzajemnych należności - charakteryzuje się następującymi cechami: występują dwa podmioty z grupy kapitałowej; podmioty te są wobec siebie zarówno dłużnikami, jak i wierzycielami oraz są wymagalne w dniu dokonania kompensaty. Najistotniejsze jest jednak to, że aby mogło dojść do zaistnienia potrącenia ustawowego, wierzytelności muszą być jednorodzajowe, tj. przedmiotem świadczeń obu stron muszą być pieniądze lub rzeczy tej samej jakości oznaczone co do gatunku. Zatem wierzyciel powinien otrzymać świadczenie takie, jakie mu się należało, a nie innego. Czy zaległe wynagrodzenie można zatem kompensować sobie innym świadczeniem (handlowym)? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Wynagrodzenia z umowy o pracę nie można przelać na inny podmiot.

A jednak firmy zawarły umowę o cesji wierzytelności. Też uważam, że niezgodnie z prawem. Ale to było wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia (nie pracy w rozumieniu Kodeksu pracy).

Nie doczytałam na początku. Tutaj nie doszło do cesji wierzytelności z umowy o pracę.
Dokonanie opisanego potrącenia jest zatem możliwe.

Ochrona wynagrodzenia nie ma tu zastosowania. Twoja wierzytelność została ci wszak zapłacona poprzez potrącenie.

Doszło do cesji wierzytelności z tytułu wynagrodzenia za wykonanie usługi. Artykuł 498 Kodeksu Cywilnego mówi, że gdy dwie osoby są jednocześnie względem siebie dłużnikami i wierzycielami, każda z nich może potrącić swoją wierzytelność z wierzytelności drugiej strony, jeżeli przedmiotem obu wierzytelności są pieniądze lub
rzeczy tej samej jakości oznaczone co do gatunku. Uważam, że mamy tutaj jednak do czynienia z różnymi gatunkami wierzytelności. Moje dotyczyły zapłaty za usługę druku, zaś wobec mnie zapłaty z tytułu wynagrodzenia za wykonaną pracę na podstawie umowy zlecenia. Zatem spółka Y mogła odkupić dług od spółki X, ale nie może dokonać kompensaty, gdyż de facto jest mi winna pieniądze z tytułu zatrudnienia (nieważne w oparciu o jaką umowę - pracy, zlecenia lub o dzieło). Nie uważasz? Ochrona wynagrodzenia ma tu zastosowanie. Zgodnie z kodeksem cywilnym kompensacie nie podlegają: wierzytelności nie ulegające zajęciu, wierzytelności o dostarczenie środków utrzymania, wierzytelności wynikające z czynów niedozwolonych, wierzytelności, co do których potrącenie jest wyłączone przez przepisy szczególne. Chodzi o art. 505 pkt 2 K.c., zgodnie z którym nie mogą być umorzone przez potrącenie wierzytelności o dostarczenie środków utrzymania.

Art. 505 Kc
Nie mogą być umorzone przez potrącenie:
1) wierzytelności nie ulegające zajęciu;
2) wierzytelności o dostarczenie środków utrzymania;
3) wierzytelności wynikające z czynów niedozwolonych;
4) wierzytelności, co do których potrącenie jest wyłączone przez przepisy szczególne.

Uważam, że moje wynagrodzenie za wykonanie usługi składu komputerowego było wynagrodzeniem służącym do dostarczenia środków utrzymania, tym bardziej że w owym czasie zarabiałem na umowę o pracę 250 zł netto.

Powrót