R
Ryszard1305
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam serdecznie! Mam następujący problem. Jestem dłużnikiem firmy X, której nie zapłaciłem faktury VAT za dostarczony towar (od 2004 roku nie prowadzę już jednak działalności gosp.). Z spółką Y wygrałem proces sądowy o zapłatę zaległego wynagrodzenia (za lata 2006-2007). Po wydaniu korzystnego dla mnie wyroku obie porozumiały się i zawarły cesję wierzytelności. Spółka, która była winna mi wynagrodzenie za pracę dokonała kompensaty na podstawie odkupionych wierzytelności. Czy rzeczywiście postąpiła zgodnie z prawem? Czy wynagrodzenie za pracę nie podlega jakiejś ochronie? Dodam tylko, że roszczenie nie przedawniło się, gdyż w 2005 roku zapadł prawomocny wyrok nakazu zapłaty. Problem polega na tym, że roszczenia dotyczą zupełnie innych kwestii - były handlowymi, lecz firma odkupująca wierzytelność winna jest mi pieniądze za zaległe wynagrodzenie za lata 2005-2007. Kompensata - wyrównanie wzajemnych należności - charakteryzuje się następującymi cechami: występują dwa podmioty z grupy kapitałowej; podmioty te są wobec siebie zarówno dłużnikami, jak i wierzycielami oraz są wymagalne w dniu dokonania kompensaty. Najistotniejsze jest jednak to, że aby mogło dojść do zaistnienia potrącenia ustawowego, wierzytelności muszą być jednorodzajowe, tj. przedmiotem świadczeń obu stron muszą być pieniądze lub rzeczy tej samej jakości oznaczone co do gatunku. Zatem wierzyciel powinien otrzymać świadczenie takie, jakie mu się należało, a nie innego. Czy zaległe wynagrodzenie można zatem kompensować sobie innym świadczeniem (handlowym)? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam