komputer zakupiony przed założeniem DG

• Autor wątku Autor wątku asobiczewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asobiczewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Szanowni Państwo!

Za dwa miesiące oficjalnie rozpocznę prowadzenie działalności gospodarczej. Rok temu kupiłem drogi komputer który do prowadzenia tejże działalności będę wykorzystywał.

Czy mogę wliczyć komputer w poczet kosztów firmy (posiadam rachunek na jego zakup)?

Pozdrawiam,
Arek

Nie.
Komputer do działalności może być wprowadzony jako aport, ale wydatków na jego zakup nie można zaliczyć do kosztów.

Czy może mi Pan wytłumaczyć jak ma się aport do mnie, jako osoby prowadzącej jednoosobową DG?
W jaki sposób skorzystam na wniesieniu komputera na stan firmy poprzez aport (jeśli wogóle skorzytam ;) ?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
BTW: będę podatnikiem VAT

Jeśli brać od tej strony to wiem czym jest i z wiki korzystać potrafię ;]

Bardziej interesuje mnie jak to się ma do mojej jednoosobowej DG... Czy ktoś pomoże?

Może Pan wprowadzić komputer do ewidencji środków trwałych na podstawie posiadanej faktury (o ile wartość wynosi pow. 3500 zł) i amortyzować.
Natomiast nie może pan odliczyć VAT-u. W konsekwencji, wartość początkowa środka trwałego winna być wykazana w kwocie brutto – zawierającej VAT.
(jako zestaw: komputer, drukarka itp.)

To kusząca perspektywa... co w sytuacji gdy posiadam jedynie paragon na zakup komputera? (jego wartość przekracza 3500 pln brutto)

Czy w takiej sytuacji mogę dokonać jednorazowej amortyzacji?

Paragon wystarczy do wprowadzenia komputera do ewidencji środków trwałych.
Co do jednorazowej amortyzacji, to proszę poczytać:
Jak zamortyzować komputer? - Bankier.pl
Jeśli to się Panu opłaci, to można skorzystać. :) Warunek - dokonanie amortyzacji jednorazowej w miesiącu wpisania komputera di ewidencji i przyjęcia w użytkowanie.

Janusz - rozwiałeś moje wątpliwości - dziękuję!

1. czyli komputera kupionego kiedys, który jest w firmie juz uzywany kilka miesiecy i nie wprowadzony do ewidencji srodkow trwalych nie mozna juz w żaden spoob zamortyzować?
2. i co to znaczy"W sytuacji gdy zespół komputerowy spełnia kryteria dla uznania go za środek trwały, a jego wartość początkowa jest wyższa niż 3.500 zł, podatnik ma obowiązek go amortyzować."
czy to znaczy, ze jezeli kupiony komputer kiedys mial wartosc wyzsza niz 3500 zl to jest obowiazek amortyzacji mimo, ze wartosc dzisiejsza jest duzo niższa?

Ostatnia edycja:
Powrót