Komrnik a cesja wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku kejt86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kejt86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam,
mam następujący problem. To znaczy nie ja, ale problem jest:
Jest sobie dług z tytułu niespłaconego kredytu. Bank wypowiedział umowę, przekazał sprawę do firmy Casus. Dłużnik ignorował pisma, nie odbierał telefonów, słowem nie zrobił nic, żeby jakoś się w sprawie długu dogadać. Wreszcie Casus w imieniu Banku uzyskał sądowy nakaz zapłaty, klauzulę wykonalności i komornik zajął wynagrodzenie. Dłużnik wtedy udał się do komornika i zamienił zajęcie wynagrodzenia na dobrowolną spłatę przez dłużnika umówionej kwoty, z zaznaczeniem, że Bank wcale nie musi się na taką spłatę zgodzić. I tak sobie dłużnik spłacał co miesiąc przez prawie rok, aż tu od komornika przyszło pismo, że jednak zajmuje całą pensję na rzecz wspomnianego długu i wierzyciela, czyli Banku, reprezentowanego przez Casus. Tutaj dłużnik ponownie skontaktował się z komornikiem i na mocy porozumienia zajęcie zostało zmniejszone do 30% wynagrodzenia (które stanowi więcej niż wpłacana wcześniej dobrowolna kwota, ale niewiele więcej).

Po kolejnych 4 miesiącach do drzwi dzwoni smutny pan z Casusa i pyta - panie dłużniku, dlaczego przestał pan spłacać? Okazało się mianowicie, że gdzieś pomiędzy jednym a drugim pismem od komornika nastąpiła cesja wierzytelności na rzecz Trigon Profit, którego dziwnym trafem też reprezentuje Casus. Od tego momentu ani złotówka, którą komornik co miesiąc potrąca z wynagrodzenia dłużnika, nie trafiła na rzecz długu. Potrącać komornik będzie nadal, bo nie otrzymał żadnej informacji z banku, że ma zaniechać egzekucji. Bank umywa ręce, bo od momentu cesji wierzytelności nie jest stroną w sprawie. Trigon grozi, że jak dłużnik nie zacznie spłacać, uzyskają kolejny nakaz zapłaty (powiększony o kolejne koszty postępowania) i nie obchodzi go, że komornik nadal dokonuje potrąceń na rzecz tego samego długu, co grozi tym, że ten sam dług będzie egzekwowany dwukrotnie, bo po zajęciu 30% wynagrodzenia dłużnik fizycznie już nie ma skąd wytrzasnąć kolejnej kwoty, żeby płacić Trigonowi/Casusowi (ma też inne zobowiązania, które spłaca, musi za coś dojeżdżać do pracy, coś jeść, brać leki i gdzieś mieszkać).

Drogie Forum Prawne, co robić, jak to ugryźć, jak pomóc człowiekowi? Gdzie pisać, bo komornik odsyła do banku, bank odsyła do Trigona, Trigon odsyła do komornika i koło się zamyka.

Parę pytań:
- gdzie jest kasa która trafia na rzecz banku od komornika
- czy Casus uzyskał sądowy nakaz zapłaty czy bank miał klauzulę na BTE

marian.pazdzioch napisał:
- gdzie jest kasa która trafia na rzecz banku od komornika

Z informacji, które udało mi się uzyskać nie będąc stroną w sprawie, kasa trafia albo w dalszym ciągu do banku albo komornik sobie pobiera koszty komornicze, które od 18000 PLN są spore. Niestety, kancelaria nabrała wody w usta zorientowawszy się, że dla dłużnika jestem obcą osobą, a sam dłużnik ma problemy z przetwarzaniem informacji i czasem nie potrafi powtórzyć, co usłyszał.

marian.pazdzioch napisał:
- czy Casus uzyskał sądowy nakaz zapłaty czy bank miał klauzulę na BTE
Casus uzyskał sądowy nakaz zapłaty w e-sądzie w Lublinie (nie było BTE), działając cały czas jako reprezentant Banku (nie było cesji, tylko pełnomocnictwo)

nastąpiła cesja wierzytelności na rzecz Trigon
Tylko cesja czy jest nowa klauzula wykonalności na Trigon? Bez nowej klauzuli po cesji komornik nie prawa zmienić wierzyciela.
komornik odsyła do banku
Kto obecnie u komornika jest wierzycielem, bank czy Trigon? Jaki wierzyciel widnieje na ostatnim zajęciu wynagrodzenia i czy jest to ta sama sygnatura (nr KM) pod jaką zaczęła się egzekucja?
Celowym było by aby dłużnik napisał do komornika wniosek o przesłanie rozliczenia wszystkich wyegzekwowanych kwot. Może to trochę rozjaśni sprawę.

Należy postraszyć bank prokuratorem, to na dzień dobry.
Kiedy Casus uzyskał ten nakaz?

martul56 napisał:
Tylko cesja czy jest nowa klauzula wykonalności na Trigon? Bez nowej klauzuli po cesji komornik nie prawa zmienić wierzyciela.
Była tylko cesja wierzytelności, dlatego Trigon straszy, że uzyska własny nakaz i klauzulę i dojdą dodatkowe koszty postępowania sądowego.

martul56 napisał:
Kto obecnie u komornika jest wierzycielem, bank czy Trigon? Jaki wierzyciel widnieje na ostatnim zajęciu wynagrodzenia i czy jest to ta sama sygnatura (nr KM) pod jaką zaczęła się egzekucja?

U komornika wierzycielem nadal jest bank, z tą samą sygnaturą co na początku

martul56 napisał:
Celowym było by aby dłużnik napisał do komornika wniosek o przesłanie rozliczenia wszystkich wyegzekwowanych kwot. Może to trochę rozjaśni sprawę.

Tak zrobimy.

Może warto by dla całości sprawy wydostać z banku albo wyciąg z konta zadłużeniowego abo też wniosek o rozliczenie zadłużenia i wpłat od komornika. Będzie dobra podkładka dla prokuratora.

Udało mi się dziś trochę podzwonić i ustalić, co następuje:
- komornik nie wie nic o cesji wierzytelności i zajętą część wynagrodzenia przekazuje nadal do banku
- w banku nikt nie wie, o co chodzi, pani odpowiedzialna za cesję i chyba jedyna zorientowana w sprawie, jest nieosiągalna
- Casus twierdzi, że na mocy umowy cesji, bank przekazuje im ściągniętą przez komornika kwotę, ale z ponad miesięcznym poślizgiem i stąd najpewniej wizyta smutnego pana

Ale tu rodzą się kolejne pytania:
- komornik potrąca 30% wynagrodzenia, z czego do banku trafia część po potrąceniu kosztów komorniczych, ale już do Casusa/Trigonu trafia kwota niższa, niż komornik przekazuje do banku - bank przez ponad miesiąc obraca sobie pieniędzmi i jeszcze coś z tego tytułu sobie pobiera? Czy Casus/Trigon udziela nieprawdziwych informacji?
- Trigon uzyskał już na siebie nakaz zapłaty (jeszcze nie przyszła informacja z sądu, postanowienie jest dosyć świeże, chyba z zeszłego tygodnia), czekają na klauzulę wykonalności, żeby oddać sprawę do komornika - możliwe jest podwójne zajęcie z tytułu tego samego długu, jeśli pani z banku się nie obudzi i nie powiadomi komornika o cesji wierzytelności? Co wtedy?

Trigon uzyskał już na siebie nakaz zapłaty
Czy na pewno chodzi o to samo zadłużenie? Upewnij się u dłużnika. Jeżeli istnieje już jeden nakaz i Trigon wystąpił o wydanie nowego z tego samego zadłużenia to kodeks karny - próba wyłudzenia. Szybciutko prokurator. I równie szybciutko pisma do komornika i do banku jw.
jeśli pani z banku się nie obudzi
Nie czekaj, aż się obudzi. Działaj.

Co ten Trigon uzyskał: nowy nakaz zapłaty czy klauzulę na siebie na poprzednim nakazie? Tak czy inaczej - sprawa do prokuratury bo cię wystrzygą jak rasowego barana.

Komornik -zajęcie wierzytelności

Witam ja chciałabym dowiedzieć się jak napisać pismo do komornika znaczy oświadczenie (art.896 2pkt 1 i 2 kpc) czy dłużnikowi należy się od niego zajęta wierzytelność lub czy uznaje zajęte prawo i w jakiej wysokości ,czy zajęta wierzytelność uiści czy też odmawia uiszczenia i z jakiej przyczyny,kiedy nastąpi wypłata zajętej wierzytelności,czy zajmowana wierzytelność jest już zajęta i przez jaką władzę .

I teraz wyjaśnie o co chodzi: Moja mam ma komornika pracowała u mnie (prowadzę DG) do czerwca b.r odprowadzałam jej wynagrodzenie do komornika ,ale jak przestała pracować to zaprzestałam otrzymałam pismo od komornika w czerwcu b.r którego nie odebrałam i teraz przysłali pismo z postanowieniem grzywny 500zł i wezwać mnie do wykonania obowiązków wynikających z zajęcia wierzytelności należnej dłużnikowi w terminie do 7 dni pod rygorem ukarania ponownie grzywną.

Jak ja mam napisać do nich pismo jak kompletnie nie wiem jak .Proszę o podpowiedz

Napisz po prostu, że pracownik nie pracuje już od.... i nie możliwości potrąceń. Dodatkowo wniosek o anulowanie grzywny jako bezprzedmiotowej.

RE: Komornik -zajęcie wierzytelności

martul56 napisał:
Dodatkowo wniosek o anulowanie grzywny jako bezprzedmiotowej.

Chyba żartujesz? Wystarczy przeczytać pouczenie na zajęciu.

mika890 napisał:
otrzymałam pismo od komornika w czerwcu b.r którego nie odebrałam

Teraz poniesiesz konsekwencje.

mika890 napisał:
Jak ja mam napisać do nich pismo jak kompletnie nie wiem jak

Napisz pismo, w którym informujesz od kiedy dłużnik nie pracuje.
Oczywiście grzywnę musisz zapłacić.

tak ja wiem że muszę zapłacić bo to mój błąd ,ale to jakoś trzeba dobrać w słowa żeby napisać

Powrót