Koncentracja przedsiębiorstw - kazus

• Autor wątku Autor wątku Tares
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tares

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich. Próbuję rozwiązać poniższy kazus:

Japońska spółka „W” to światowy producent ekranów ciekłokrystalicznych chce zakupić 100% udziałów spółki „E” największej polskiej spółki tej branży, która docelowo na podstawie umowy na stać się częścią spółki „W”.

Zakup spółki E jest jednym z elementów ekspansji ekonomicznej spółki „ W” na rynki europu środkowo- wschodniej, w ramach której spółka chce w ciągu kolejnych 5 lat zainwestować w Polsce 4 miliardy euro ( budowa nowych fabryk, przeniesienie ośrodka badawczego, spładzanie nowoczesnych technologii oraz zatrudnić ok. 80tyś nowych pracowników)

W wyniku przejęcia spółki „E” spółka „W” stanie się najsilniejszym podmiotem na rynku producentów monitorów ciekłokrystalicznych w Polsce.

Po dokonaniu zaplanowanych inwestycji, jej udział na rynku może przekroczyć nawet 40%, jednocześnie łączy światowy obrót obu przedsiębiorców w roku poprzedzającym dokonanie przedmiotowej transakcji wyniósł około 116 miliardów euro, natomiast obrót w Polce wyniósł:

- Spółka „W” 10 miliardów euro

- Spółka „E” 400 milionów euro

Na podstawie art. 13 ust.1 ustawy o Ochronie Konkurencji i Konsumentów, spółka „W” zgłosiła zamiar koncentracji licząc na zgodę prezesa urzędu ochrony konkurencji i konsumentów na jej dokonanie.

W tekście zaznaczyłem moim zdaniem najważniejsze dane.

Pytanie: Jak rozpatrzy sprawę prezes UOKiK?

Obrót przedsiębiorstwa/przedsiębiorstw przekroczył kwoty wymagane w art. 13. Czyli zgłoszenie zamiaru koncentracji było wymagane.

Mam jednak problem, na podstawie jakich przepisów rozpatrzyć czy w wyniku tej koncentracji konkurencja na rynku nie zostanie istotnie ograniczona? Przyznam szczerze, że nie miałem wcześniej styczności z ustawą o Ochronie Konkurencji i Konsumentów.

Zastanawiam się również czy ten zamiar zainwestowania 4mld przez Spółkę W. ma jakiś wpływ na decyzję Prezesa UOKiK.

Próbowałem również odszukać podobny przypadek wśród orzecznictwa Prezesa UOKiK na oficjalnej stronie urzędu, ale nie znalazłem decyzji odnoszącej się do podobnej sprawy.

Ostatnia edycja:
Przeszukałem dokładniej stronę UOKIK. Być może w tym wypadku można zastosować poniższe rozwiązanie:

decyzja wyrażająca zgodę na dokonanie koncentracji, jeżeli w wyniku koncentracji dochodzi do istotnego ograniczenia konkurencji w szczególności przez powstanie lub umocnienie pozycji dominującej, w przypadku gdy odstąpienie od zakazu koncentracji jest uzasadnione, w szczególności gdy przyczyni się ona do rozwoju ekonomicznego lub postępu technicznego albo może ona wywrzeć pozytywny wpływ na gospodarkę narodową (art. 20 ust. 2 u.o.k.k.)

Jak myślicie?

Hmmm... trochę dziwny ten kazus. Będę musiał sam go rozwiązać (bardziej lub mniej udolnie) i wtedy może ktoś wytknie mi błędy.

A więc moje rozwiązanie jest następujące:

Zgodnie z danymi, które znalazłem na stronie UOKiK:
Niektóre koncentracje wymagają zgody Komisji Europejskiej. Dotyczy to transakcji zawieranych przez przedsiębiorców, których łączne światowe obroty wynoszą powyżej 5 mld euro, a obroty osiągnięte w UE – powyżej 250 mln euro. Niekiedy koncentracja może podlegać obowiązkowi zgłoszenia również w przypadku, kiedy łączne światowe obroty jej uczestników przekraczają 2,5 mld euro.
Zgłoszenie zamiaru koncentracji Komisji Europejskiej wyklucza obowiązek zgłoszenia Prezesowi UOKiK, nawet jeśli krajowe progi zgłoszeniowe zostały przekroczone

Prezes UOKiK nie jest właściwy do wydania decyzji. Zgłoszenie zamiaru koncentracji musi być skierowane do KE :)

Przykro mi, ale nie zauważyłem tego subforum :) Czy moderator ma uprawnienia do przenoszenia tematów?

Z tego działu nie. Ale zgłosiłam do przeniesienia.

Mam jeszcze takie szczegółowe pytanie. Czy w opisywanym przypadku koncentracji mamy do czynienia z przejęciem czy połączeniem? Czytam ustawę, ale nie jestem pewien. W treści kazusa pojawia się zarówno element zakupu 100% udziałów, ale również podpisanie umowy wg. której jedna spółka staje się częścią drugiej. Jak to właściwie interpretować?

Ostatnia edycja:
Powrót