Końcówka stażu z PUP

• Autor wątku Autor wątku Cytrus1551
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cytrus1551

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, piszę z pytaniem o staż. Odbywam go od 7.03 a kończę 6.08, czyli już w przyszłym miesiącu. Chciałam zapytać jak to jest z ostatnim miesiącem stażu? Koniec wypada mi na początku miesiąca dlatego mam wątpliwości. Listę obecności podpiszę jedynie za dni 01.08 - 06.08, resztę wolnych kratek wykreślę, i kiedy mam ją oddać do urzędu? Zaraz po zakończeniu stażu czyli biegusiem dnia 08.08 bo wcześniej jest weekend, czy czekać na koniec miesiąca? (mój PUP wymaga aby listy oddawać nie później niż do ostatniego dnia danego miesiąca - czyli zanosząc listę za lipiec muszę ją zanieść 31 lipca) Ponadto mam dostarczyć w terminie 7 dni jakieś sprawozdanie wypełnione, kto je wypełnia - ja czy opiekun stażu? Jeśli ktoś niedawno kończył staż i pamięta co robił przy końcu to proszę o odpowiedź (listy zanoszę ja sama, pracodawca wysyła mnie zawsze do urzędu więc nie wchodzi w rachubę mówienie mu żeby sam się dowiadywał czy cokolwiek załatwiał). Z góry dziękuję. :-)

Na początek, czy jesteś pewna że Twój staż kończy się 06.08 a a nie 07.8. Czy posiadasz dokument, na którym jest napisane na jaki okres jest zawarty staż? Pytam, ponieważ w praktyce wygląda to tak że staż np. półroczny rozpoczyna się tym samym dniem co kończy czyli w Twoim przypadku okres stażu wyglądałby tak: 07.03.2016 - 07.08.2016.
Ale może jest inaczej, niemniej jak nie masz tego na piśmie to polecam zadzwonić do PUP w celu upewnienia się.

O ile nie masz wyznaczonej obowiązkowej wizyty to w ciągu 7 dni należy dostarczyć do PUP sprawozdanie z odbytego stażu oraz opinię. Sprawozdanie wypełniasz ty i podpisuje się pod nim opiekun, opinię wypełnia organizator stażu.

Sprawozdanie z odbytego stażu - Powiatowy Urząd Pracy w Łobzie
tutaj masz przykładowy formularz ze stażu

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie odbywania stażu organizator stażu dostarcza w terminie 5 dni po zakończeniu każdego miesiąca stażu listę obecności podpisywaną przez bezrobotnego.

Nie wiem czemu Twój pup wymaga dokonania tego do końca danego miesiąca, ale jeżeli wybierasz się do Urzędu to nie widzę przeszkód, aby załatwić sprawę wcześniej.

Tutaj masz rozporządzenie, którego dotyczy odbywania stażu. Polecam przeczytać to tylko 3 strony, a może rozwiać wiele wątpliwości.

Internetowy System Aktów Prawnych

Tak, mam to napisane na kartce gdzie zapisuje się daty wizyt w urzędzie. Mam dokładnie napisane tak: Staż POWER 07.03 - 06.08 oraz że mam się zgłosić 12.08 do mojego doradcy klienta.

Na każdej liście obecności pisze: listę obecności należy przedłożyć do Powiatowego Urzędu Pracy, nie później niż do ostatniego dnia każdego miesiąca (za ten miesiąc). Nie wiem z kolei czy przyjmują te listy wcześniej - skoro mają wyznaczony ostatni dzień miesiąca to mogą nie przyjąć listy za sierpień wcześniej niż właśnie ostatniego dnia sierpnia, mimo ze staż kończy mi się 3 tygodnie przed końcem miesiąca. Nie wiem. Jak będę zanosić listę za lipiec, zapytam kiedy to zanieść, bo wyjścia chyba nie mam... A pytam na forum, bo oni w pup gdy o coś pytam mówią bez przekonania, jakby sami nie wiedzieli pewnych rzeczy, dlatego nie mam zbytniego zaufania i chciałam zasięgnąć opinii na forum.

Przeczytałam, z czego widzę że opinię będę wypełniać i tak prawdopodobnie sama - szef przyjdzie, zobaczy, stwierdzi 'wpisz sobie tam coś' i przybije pieczątkę. Z wnioskiem o staż było to samo - sama wymyślałam co wpisać przy rubrykach 'zadania na stanowisku' itp.

Dziękuje za odpowiedź.

Cytrus1551 napisał:
Tak, mam to napisane na kartce gdzie zapisuje się daty wizyt w urzędzie. Mam dokładnie napisane tak: Staż POWER 07.03 - 06.08 oraz że mam się zgłosić 12.08 do mojego doradcy klienta.

Na każdej liście obecności pisze: listę obecności należy przedłożyć do Powiatowego Urzędu Pracy, nie później niż do ostatniego dnia każdego miesiąca (za ten miesiąc). Nie wiem z kolei czy przyjmują te listy wcześniej - skoro mają wyznaczony ostatni dzień miesiąca to mogą nie przyjąć listy za sierpień wcześniej niż właśnie ostatniego dnia sierpnia, mimo ze staż kończy mi się 3 tygodnie przed końcem miesiąca. Nie wiem. Jak będę zanosić listę za lipiec, zapytam kiedy to zanieść, bo wyjścia chyba nie mam... A pytam na forum, bo oni w pup gdy o coś pytam mówią bez przekonania, jakby sami nie wiedzieli pewnych rzeczy, dlatego nie mam zbytniego zaufania i chciałam zasięgnąć opinii na forum.

Przeczytałam, z czego widzę że opinię będę wypełniać i tak prawdopodobnie sama - szef przyjdzie, zobaczy, stwierdzi 'wpisz sobie tam coś' i przybije pieczątkę. Z wnioskiem o staż było to samo - sama wymyślałam co wpisać przy rubrykach 'zadania na stanowisku' itp.

Dziękuje za odpowiedź.

Zatem 12.08.2016 należy udać się na obowiązkową wizytę. Radzę zabrać ze sobą listę obecności, nie powinni jej nie przyjąć.

Zapis na liście obecności jest bezprawny, swoją drogą ciekawi mnie jak organizator ma spełnić ten obowiązek jeżeli w ostatni dzień przecież stażysta musi podpisać się na liście a Urzędy są czynne do max 16 hmmmm?

Co do opinii to proszę pamiętać że rozmawiamy na forum prawnym a to co napisałaś nie jest zgodne z prawem.

U nas jest tak, że szef pozwala wyjść na czas załatwiania spraw w urzędzie. Ma zapewnić taki przywilej i zapewnia.

Ok, zabiorę listę i wszystkie dokumenty które mi zostaną.

No tak, zgodne z prawem pewnie to nie jest, ale w sumie spodziewam się że nie tylko u mnie w firmie takie rzeczy są.

Pozdrawiam

Powrót