Kończąca się renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku El kamil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

El kamil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Obecnie pobieram rentę rodzinną.
W tym miesiącu pobrałem ostatnie świadczenie (zakończył się mój półroczny kurs językowy).
Od października chcę zacząć studia stacjonarne. Pod koniec października również kończę 25 lat.
Byłem przekonany, że to świadczenie przysługuje do ukończenia 26-go roku życia, jednak z tego co sprawdziłem jest to 25 lat.

Moje pytanie w związku z tym:
Jeśli dostanę się na studia i poproszę uczelnię o zaświadczenie, to ZUS wypłaci mi jeszcze świadczenie za październik?
Czy jest jakaś możliwość uzyskania wstecznego świadczenia za miesiące wakacyjne lipiec-wrzesień?
Nie wiem, czy uczelnia wystawi mi takie zaświadczenie dopiero w momencie rozpoczęcia roku akademickiego, czy możliwe będzie już uzyskanie go w momencie zakwalifikowania mnie na listę studentów (czyli połowa lipca)?

Pozdrawiam

Nie ma takiej mozliwosci. Jak ukonczysz 25 lat to prawo do renty przysługuje tylko gdybys był na ostatnim roku studiów a nie dopiero zaczynał.

A przeczytałeś w ogóle o co zapytałem w tym temacie? Chyba nie bardzo.

Formalnie studentem staniesz sie dopiero 1 pazdziernika.

I wówczas składając do ZUS-u wniosek z załączonym zaświadczeniem z uczelni jest jeszcze szansa, że uzyskam świadczenie za październik?
Będę wtedy studentem, a 26 lat skończę pod koniec miesiąca, więc w teorii powinienem jeszcze jakieś pieniądze uzyskać.

Zdecyduj się, jaki wiek ukończysz w październiku, bo raz piszesz, że 25, a raz że 26 :) Renta przysługuje - pod warunkiem nauki - do ukończenia 25 roku życia. Czyli 25 urodziny i koniec.
Jeśli teraz masz 24 lata, a 25 kończysz w październiku, to za październik jeszcze dostaniesz rentę. jeśli zdążysz złożyć zaświadczenie do ZUS o podjęciu nauki.

Powrót