Kończy się kwota wolna od zajęcia. Pomocy !

• Autor wątku Autor wątku Sound93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sound93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam serdecznie. :(
Mam na swoim koncie bankowym zajęcia komornicze ogólnie 5.
I teraz tak zostało mi jeszcze 4400,64zł kwoty wolnej od zajęcia.
Zarabiam 1400zł na rękę i jest to umowa o pracę na pełny etat.
Teraz mam pytanie, co muszę napisać i gdzie wysłać by po wykorzystaniu tej kwoty mógłbym otrzymywac chociaż tą minimalną krajową. Jest to moje jedyne źródło utrzymania.
Będę wdzięczny Państwu za pomoc. Dziękuje za uwagę. :(

Należy pobierać wynagrodzenie w gotowce lub poprosić o przekazywanie przekazem pocztowym na adres. Przekazywanie wolnej od zajęcia części wynagrodzenia na zajęte przez komornika konto do działalnie w pewnym sensie na własną szkodę.

Ostatnia edycja:
Kierownik mi powiedział że nie mogę do ręki bo przelewy robi zewnętrzna firma... Co w takiej sytuacji ? ;/

W tej sytuacji możesz zaryzykować i poczekać do września. Może się wyrobisz. Wówczas kwota będzie się "odnawiała" co miesiąc. Przynajmniej teoretycznie

digiton napisał:
W tej sytuacji możesz zaryzykować i poczekać do września. Może się wyrobisz. Wówczas kwota będzie się "odnawiała" co miesiąc. Przynajmniej teoretycznie

Ale z czym się wyrobię ? Ze spłatą ? Nie ma szans... :(
Jak odnawiała ? Nie rozumiem...
I czy pracodawca ma prawo mi odmówić dawania wypłaty do ręki ?

Zmienia się prawo bankowe. Póki co jest opcja że kwota wolna od zajęcia będzie wynosiła 75% minimalnego wynagrodzenia brutto.
W sensie że nie zdąży Ci się ta kwota skończyć w trzy miesiące.
Co do wypłaty do ręki... zależy jaki to zakład i czy jest w nim regulamin pracy. Jeżeli jest regulamin i te kwestie są w nim ujęte to nic nie zrobisz.
Przepis prawny:
Art. 86. Tryb wypłacania wynagrodzenia
§ 1. Pracodawca jest obowiązany wypłacać wynagrodzenie w miejscu, terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach prawa pracy.
§ 2. Wypłaty wynagrodzenia dokonuje się w formie pieniężnej; częściowe spełnienie wynagrodzenia w innej formie niż pieniężna jest dopuszczalne tylko wówczas, gdy przewidują to ustawowe przepisy prawa pracy lub układ zbiorowy pracy.
§ 3. Obowiązek wypłacenia wynagrodzenia może być spełniony w inny sposób niż do rąk pracownika, jeżeli tak stanowi układ zbiorowy pracy lub pracownik uprzednio wyrazi na to zgodę na piśmie.

Ostatnia edycja:
No ale skończyć się skończy i tak :/ I nie wiem co dalej ;(

złóż do komornika wniosek.

WNIOSEK
o ograniczenie egzekucji z rachunku bankowego o kwotę pochodzącą z wynagrodzenia za pracę w części wolnej od zajęcia.

A dokonuje wpłat w jakiejkolwiek sprawie mimo zarabiania najniższej ?

Powrót