Konfiskacja niewaznego dowodu osobistego a wyrobienie nowego

• Autor wątku Autor wątku muszewrocic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muszewrocic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
bede wracal do kraju z za granicy, najprawdopodobniej samolotem. Z powodu burzliwego zycia posiadam tylko jeden dokument - dowod tozsamosci, ktory jest pekniety i dwa lata niewazny.

Jesli skontroluje mnie policja albo straz graniczna, czy zabiora mi oni dowod nawet jesli to moj ostatni dokument? Jesli tak, na jakiej podstawie moge wyrobic nowy?

Czy oni wydaja jakies poswiadczenie konfiskacji? Jesli tak, czy ktos moglby wskazac jak to mniej wiecej wyglada? Nie mam u kogo sie zatrzymac po powrocie, probuje wynajac od kogos prywatnie i jesli jest szansa, ze dostane bez dowodu i tylko z jakims swistkiem, to wolalbym ich z gory o tym uprzedzic.

Dziekuje,
Pawel

Zacznijmy od tego że na lotnisku nie powinni cie w ogole przepuścić :) Więc lepiej wracaj busem/samochodem. Nie zabiorą ci dowodu. Kara jaka cie może czekać jest opisana w art. 79 pkt 1 ustawy o dowodach osobistych

zapytaj w konsulacie o możliwość wyrobienia tymczasowego dowodu tożsamości abyś go dostał jak najszybciej i mógł bez problemów wrócić do kraju. Oczywiście jak najszybciej złóż też wniosek o nowy dokument. Jak jeszcze troszkę posiedzisz za granicą to również możesz go wyrobić w konsulacie ale to potrwa.

Wirusisko napisał:
zapytaj w konsulacie o możliwość wyrobienia tymczasowego dowodu tożsamości abyś go dostał jak najszybciej i mógł bez problemów wrócić do kraju. Oczywiście jak najszybciej złóż też wniosek o nowy dokument. Jak jeszcze troszkę posiedzisz za granicą to również możesz go wyrobić w konsulacie ale to potrwa.

Nie wiem jak ja zapommnialem wspomniec o tym. W konsulacie kaza sie rejestrowac przez internet, niezaleznie jak pilny wyjazd. A w internecie pierwszy termin na wizyte jest w drugim tygodniu lipca, gdzie ja w pierszym tygodniu musze juz byc z powrotem. Odpada :(

ejtykoles napisał:
Zacznijmy od tego że na lotnisku nie powinni cie w ogole przepuścić :) Więc lepiej wracaj busem/samochodem.

Roznie ludzie pisza o lataniu z niewaznymi papierami. Z tego co wyczytalem, tani przewoznicy to loteria, ale zeby komus odmowli bezposrednio powrotu do kraju LOTem, to takiego przypadku nie moglem sie doszukac.

Busem moglbym wrocic tylko jednej rzeczy sie obawiam, jakbym mial pecha i na NL/de granicy jakas kontrola prez pedanta co by sie uparl potwierdzac moja tozsamosc, to bus nie bedzie na mnie czekal. Mysle, ze pociag lepszy w tym wypadku, jesli samolot odpada.

ejtykoles napisał:
Nie zabiorą ci dowodu. Kara jaka cie może czekać jest opisana w art. 79 pkt 1 ustawy o dowodach osobistych

Najwazniejsze, ze nie zabiora. A z ta kara, wiesz w jakich okolicznosciach jest najbardziej prawdopodobna? Bylem pod wrazeniem, ze jesli nie mieszkasz w kraju to obwiazku posiadania waznego dowodu nie ma. Ja sie nie zamierzam nim poslugiwac w zaden sposob, w pierwszy dzien jade do urzedu go wymieniac

Powrót