Konflikt o prawo do użytkowania miejsca parkingowego

• Autor wątku Autor wątku Maximvs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maximvs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Nabyłem mieszkanie, gdzie podczas podpisywania umowy przy obecności notariusza było wyraźnie zaznaczone ...wraz z prawem do użytkowania miejsca parkingowego xx. W księdze wieczystej nieruchomości też jest pozycja wskazująca, że niniejsze miejsce parkingowe jest przypisane do nabytego przeze mnie lokalu. Problemem natomiast jest to, że pewna sąsiadka uznała, że to miejsce jest jej i jako dowód pokazuje akt notarialny zakupu mieszkania z roku 2010, gdzie to miejsce jest wspomniane. Nie pomogły wielokrotne rozmowy, ani ukazanie mojej umowy czy też wydruku z księgi wieczystej. Pani ta zaczęła wynajmować to miejsce parkingowe i nie wiem jak najlepiej rozwiązać problem. Próbowałem też skontaktować z notariuszem, który dokonał wpisu w księdze, tego który mówi o przypisaniu miejsca do lokalu i jednocześnie dostarczyłem te dokumenty, które byłem w stanie zdobyć. Efekt był taki, że pan notariusz, który początkowo zainteresował się tematem, op otrzymaniu dokumentów mnie zignorował. Być może doszło do zaniedbania w 2010 roku ale czy to ja powinienem dochodzić czy stan faktyczny jest prawdziwy skoro w księdze miejsce jest przypisane pod mój lokal?

Czyli miejsce zostało sprzedane dwukrotnie?

Kto sprzedawał? Jaki miał tytuł prawny do tego miejsca sprzedający w obu przypadkach?

Od roku 2010 miejsce jest przypisane do mojego mieszkania nazwijmy je A i każdorazowy nabywca tego mieszkania też nabywał prawo do użytkowania tego miejsca parkingowego. Zamieszanie natomiast dotyczy tego, że przed tym rokiem to miejsce należało do innego mieszkania nazwijmy je B (obecnie tej pani, z którą jest ten konflikt) ale te miejsce zostało wykupione przez ówczesnego właściciela mieszkania A. W ten sposób do mieszkania A zostały przypisane dwa miejsca parkingowe. Księga wieczysta nieruchomości nie wskazuje na żadne zmiany od tamtej pory. Pani zakupiła mieszkanie B we wrześniu 2010 roku z informacją, że ma prawo użytkowana miejsca parkingowego. Protokół będący podstawą obecnego przypisania miejsc parkingowych jest z sierpnia 2010 i ten protokół wskazuje na przypisanie już dwóch miejsc parkingowych do mieszkania A. Żadnych nowszych dokumentów nadpisujących ten stan nie było - a przynajmniej nie ma o tym mowy w księdze. Niestety nie mam dokumentów kto i kiedy dokonał sprzedaży miejsca parkingowego. Jedyne co mam to ksero protokołu zebrania właścicieli, które ustala przypisanie miejsc parkingowych z września 2010 oraz częściowe ksero umowy tej pani. Co dokładnie jest mi potrzebne albo gdzie udać się z tym problemem?

Ostatnia edycja:
Wkradło się małe niedopatrzenie z mojej strony. Umowa właścicielki mieszkania B dotycząca zakupu mieszkania jest z sierpnia 2010 roku.
Wpis w księdze dotyczący obecnego przypisania miejsc parkingowych do mieszkań jest z lutego 2011. Jego podstawą jest protokół z zebrania właścicieli z czerwca 2010, ale sam protokół został spisany notarialnie we wrześniu 2010. Najpewniej sprzedaż miejsca parkingowego z mieszkania B do mieszkania A nie została odzwierciedlona jeszcze w sierpniu 2010 w księdze i pani zakupiła mieszkanie z przypisanym miejscem parkingowym (tak wykazywała ówczesna księga wieczysta), ale faktycznie już odsprzedanym. Po czym w momencie aktualizacji księgi wystąpiła niezgodność i nikt od 2011 roku nie zainteresował się tematem. To jest moje przypuszczenie ale już niezgodność od czasu ostatniego wpisu z 2011r. jest faktem.

Powrót