Konflikt o zdjęcie z blogu.

• Autor wątku Autor wątku Radosław08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radosław08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.
Nie dawno wraz z kolegami założyłem blog w którym umieściliśmy (z własnej głupoty i nienawiści) zdjęcie (znalezione w internecie) mojego sąsiada w którym oczywiście ocenzurowaliśmy twarz wklejając na jej miejsce dużą uśmiechniętą buźkę...
Wpis pod zdjęciem nie był obraźliwy, ani nie ukazywał tożsamości i życia codziennego sąsiada..

Sąsiad znalazł naszego bloga w internecie i rozpoznał że to on po ubraniu.. oskarża mnie o poniżanie, ubliżanie i wykorzystanie zdjęcia które było ocenzurowane i znalezione w internecie bez jego zgody. Wraz z rodziną zastrasza mnie że sprawa pójdzie na policję. Podczas Kłótni między nim a moim Tatą oznajmił "Twój Syn Jest już żywym trupem".

Moje pytania brzmią:
- Czy nagranie w którym żona mojego sąsiada obraża mnie i moją rodzinę i grozi policją i że pójdę do poprawczaka, może mi jakoś pomóc w tej sprawie?
- Czy pomimo rozpoznania całkowita cenzura Twarzy może mi pomóc?
- Czy moi sąsiedzi nie powinni porozmawiać o tym z moimi opiekunami prawnymi(rodzicami) ponieważ jestem nieletni(14 lat), a nie łapać mnie na ulicy i grozić oraz obrażać?

Z góry Dziękuję za pomoc i za odpowiedzi.

Radosław08 napisał:
Witam.
Nie dawno wraz z kolegami założyłem blog w którym umieściliśmy (z własnej głupoty i nienawiści) zdjęcie (znalezione w internecie) mojego sąsiada w którym oczywiście ocenzurowaliśmy twarz wklejając na jej miejsce dużą uśmiechniętą buźkę...
Wpis pod zdjęciem nie był obraźliwy, ani nie ukazywał tożsamości i życia codziennego sąsiada..

Sąsiad znalazł naszego bloga w internecie i rozpoznał że to on po ubraniu.. oskarża mnie o poniżanie, ubliżanie i wykorzystanie zdjęcia które było ocenzurowane i znalezione w internecie bez jego zgody. Wraz z rodziną zastrasza mnie że sprawa pójdzie na policję. Podczas Kłótni między nim a moim Tatą oznajmił "Twój Syn Jest już żywym trupem".

Moje pytania brzmią:
- Czy nagranie w którym żona mojego sąsiada obraża mnie i moją rodzinę i grozi policją i że pójdę do poprawczaka, może mi jakoś pomóc w tej sprawie?
- Czy pomimo rozpoznania całkowita cenzura Twarzy może mi pomóc?
- Czy moi sąsiedzi nie powinni porozmawiać o tym z moimi opiekunami prawnymi(rodzicami) ponieważ jestem nieletni(14 lat), a nie łapać mnie na ulicy i grozić oraz obrażać?

Z góry Dziękuję za pomoc i za odpowiedzi.

Witam,

W opisanej sytuacji jest kilka problemów.

Po pierwsze, czy naruszyłeś prawo wklejając zdjęcie sąsiada z zamazaną twarzą? W przedstawionej sytuacji to nie jest jednoznaczne. To zawsze będzie kwestia ocenna, subiektywna - ale moim zdaniem, jeżeli zamazałeś twarz w sposób, który innym uniemożliwia identyfikacje osoby, to nie złamałeś prawa. Prawo chroni wizerunek osoby. Nie wolno, bez zgody, publikować zdjęć osób trzecich. Na zdjęciu nie powinno też być innych elementów, po których osoby trzecie mogą rozpoznać daną osobę - np. dom z numerem budynku, samochód z numerem rejestracyjnym itd. Ubranie nie jest elementem, po którym inni mogą zidentyfikować Twojego sąsiada. Zdjęcie nie narusza więc prawa do prywatności.
Więcej na ten temat znajdziesz na DAG.COM.PL, wybierz pierwszy link z działu "Prawo Internetowe". Tam masz porady w podobnych sprawach.

Co do gróźb ze strony sąsiada - jeżeli czujesz, że są one realnym zagrożeniem, najlepiej będzie, jeśli sam wykonasz pierwszy krok. Moim zdaniem, powinieneś w takim przypadku, w porozumieniu z rodzicami, zawiadomić policję lub prokuraturę. Jeżeli sąsiad wraz z rodziną zastrasza Cię, jeżeli powiedział do Twojego ojca, że "Twój Syn jest już żywym trupem", jeżeli obraża Ciebie i Twoją rodzinę - powinniście zareagować. Nagranie może być ważnym dowodem. Pamiętaj jednak, że groźby muszą dotyczyć czynów bezprawnych (np. to o żywym trupie), a nie np. "pójścia na policję" przez sąsiada. Jeżeli sąsiad uważa, że popełniłeś przestępstwo (w co ja osobiście wątpię), to ma prawo zawiadomić organy ścigania. Ma tez prawo Wam o tym powiedzieć - to nie jest zastraszanie, ani groźba karalna. Nie może jednak grozić niczym bezprawnym, ani Was obrażać.

Powodzenia i pozdrawiam
M.

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim odpowiedz na pytanie, czy prezentowane zdjęcie w jakikolwiek sposób mogło umożliwić jednoznaczną identyfikację Twojego sąsiada - jeżeli nie to w jaki sposób mogło go to znieważyć.

Sąsiadom przekaż, że groźby i publiczne pomówienia czy zniewaga, są karalne (powinni o tym wiedzieć skoro do Ciebie kierują podobne zarzuty) oraz, że z punktu widzenia prawa każdy jest tak długo niewinny dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu (art. 42. 3. Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej).

Nic się nie martw, a na przyszłość jest nauczka - nie używaj czyichś zdjęć :)

Pozdrawiam :cool:

P.S.
Czy moi sąsiedzi nie powinni porozmawiać o tym z moimi opiekunami prawnymi(rodzicami) ponieważ jestem nieletni(14 lat), a nie łapać mnie na ulicy i grozić oraz obrażać?
Powinni rozmawiać z prawnymi opiekunami - to raz, dwa - nawet gdybyś był pełnoletni nie mają prawa tego robić :)

Ostatnia edycja:
Osoby trzecie, czyli osoby zupełnie nie związane z tematem, np. Ekspedientka z "jakiegoś" sklepu czy inna osoba, tak?

Bo np. córka, żona sąsiada rozpoznały go.. Ale wiadomo.. przecież nie będą stały w tej sprawie po mojej stronie.

A co do zdjęcia.. To mam 100% pewność że nałożona cenzura nie pozwalała zidentyfikować sąsiada 3-cim osobom.

LINK NIESTETY NIE DZIAŁA..

Ostatnia edycja:
Niestety dalej nie działa.. Chciałbym się dowiedzieć czy moje rozumowanie przedstawione w poprzedniej odpowiedzi jest prawidłowe..

Osoby trzecie w rozumieniu, osoby nie biorące udziału w sporze, inne niż Ty i Twoi opiekunowie oraz sąsiad. Chodzi o to jaka jest szansa rozpoznania sąsiada przez np. moją skromną osobę ;)

Pozdrawiam :cool:

Czyli moje rozumienie jest prawidłowe...;]

Dzięki. Przeczytane odpowiedzi na prawdę mnie uspokoiły..;]

Pozdrawiam i Dziękuję.

Powrót