konflikt stażów

• Autor wątku Autor wątku TadeuszKub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TadeuszKub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry. Chciałbym się poradzić odnośnie następującej sprawy.
Siostra zarejestrowana w Urzędzie pracy i złożyła w nim wniosek o staż - imienny - do pewnej firmy w Katowicach. Wniosek ten został rozpatrzony pozytywnie po 2-ch tygodniach. Jednak okazało się, że Urząd sam skierował w tym samym czasie moją siostrę na inny staż, który to całkowicie mojej siostrze nie odpowiada. W związku z tym, że nagle moja siostra stała się jedynym kandydatem na wspominany staż z urzędu to jej wniosek został wstrzymany.
Moje pytanie brzmi, czy jest z tej sytuacji jakieś wyjście, gdyż moim zdaniem inicjatywa w znalezieniu pracy/stażu przez moją siostrę i imiennie wystawiony na nią wniosek powinien się liczyć priorytetowo nad wnioskiem ogólnym (w którym moja siostra nie spełnia nawet kryterium zawodowego). Gdzie można napisać pismo z odwołaniem jeśli ta sytuacja posunie się dalej i urząd będzie chciał ZMUSIĆ siostrę do ich wersji pracy (szantaż w postaci, że jeśli odmówi zostanie skreślona z listy bezrobotnych). Dziękuję i pozdrawiam.

Wnioskodawcą w zakresie stażu jest z reguły organizator (pracodawca)... proszę zatem o wyjaśnienie wątpliwych kwestii:
- imienny wniosek składała siostra czy jej przyszły pracodawca? Czy wniosek został już rozpatrzony przez PUP?
- co dokładnie znaczy "stała się innym kandydatem na staż"? Otrzymała ofertę odbycia stażu z urzędu pracy czy też poszukując stażu w różnych instytucjach, któraś ją zgłosiła?
TadeuszKub napisał:
Gdzie można napisać pismo z odwołaniem jeśli ta sytuacja posunie się dalej i urząd będzie chciał ZMUSIĆ siostrę do ich wersji pracy (szantaż w postaci, że jeśli odmówi zostanie skreślona z listy bezrobotnych).
Na jakim etapie jest staż, którym jest zainteresowana? Być może z pewnych względów nie ma wielkich szans, aby go przyznano, dlatego UP naciska na ten, który jest w tej chwili?

Zbyt wiele tuwątpliwości, a zbyt mało konkretów... Trudno jednoznacznie ocenić sytuację...

Przepraszam w takim razie za niejasne opisanie.
Firma składała wniosek imienny na moją siostrę. Mnie chodziło o to, że to moja siostra była w tej firmie i załatwiła to sobie prywatnie.
Wniosek złożony przez tą firmę został rozpatrzony pozytywnie LECZ urząd go wstrzymał, gdyż okazało się, że na staż przez nich znaleziony nagle moja siostra została jedyną kandydatką. Było tych kandydatów początkowo trzech.
Moja siostra była u pracodawcy, gdzie została skierowana z urzędu i wyjaśniła sytuację, jednak pracodawca ten również jest w trudnej sytuacji, bo nie może zrezygnować z osoby posłanej na staż, bez utraty prawa do stażystów.
W razie pytań proszę pisać. Dzięki z zainteresowanie.

TadeuszKub napisał:
Wniosek złożony przez tą firmę został rozpatrzony pozytywnie LECZ urząd go wstrzymał, gdyż okazało się, że na staż przez nich znaleziony nagle moja siostra została jedyną kandydatką.
Muszę w tej sytuacji zapytać co to za unikalne stanowisko jeśli siostra jest jedyną kandydatką?
Czy firma, która złożyła imienny wniosek na siostrę ma w ogóle szansę na otrzymanie stażu? Nacisk ze strony UP w zakresie przyjęcia przedstawienia aktualnej oferty wskazuje, że nie...

To nie unikalne stanowisko, ale widać w Polsce nie ma żadnego bezrobocia ponieważ nie potrafią znaleźć (przynajmniej na dzień dzisiejszy) osoby na staż w pizzerii.
Firma, która złożyła ten imienny wniosek otrzymała zgodę. Pisałem, że został wniosek rozpatrzony pozytywnie. Siostra miała od przyszłego tygodnia zacząć staż. Wniosek dzisiaj wstrzymano z powodu przedstawionego konfliktu. UP upiera się, że ich oferta jest ważniejsza i dopóki nie znajdą innego kandydata na staż w pizzerii to moja siostra jest tam przypisana (jako obecnie jedyna kandydatka)

Powrót