Konfrontacja

• Autor wątku Autor wątku radlin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radlin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam . Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z konfrontacji świadek-podejrzany ? Jak coś takiego wygląda i jak przebiega ?Na co trzeba uważać?
Czy lepiej żeby adwokat poszedł z podejrzanym na konfrontację czy nie ?pozdrawiam

Konfrontacja jest niczym innym jak formą przesłuchania.
Przed rozpoczęciem czynności uczestników poucza się normalnie o prawach i obowiązkach przysługujących w danej sytuacji procesowej (a więc że podejrzanemu przysługuje prawo do składania wyjaśnień, odmowy składania wyjaśnień etc).
Następnie prowadzacy odczytuje fragmenty przesłuchań osób konfrontowanych i zadaje pytania jak osoby te odniosa się do tego co im odczytano tj. do swoich zeznań / wyjaśnień i zeznań / wyjaśnień współkonfrontowanego. Potem mozna zadawać pytania do obu konfrontowanych etc.

Barbie dziękuję zapoznałem się;) Adwokat nie bardzo chce iść na konfrontację ....twierdząc że może paść jakaś niekorzystna odpowiedź w jego obecności.Nie wiem co o tym sądzić ..czy faktycznie może tak być czy to tylko wymówka?

wymówka... - w końcu za to dostaje pieniądze ,żeby być z klientem tam i wtedy kiedy klient sobie życzy...

Tak myślałem właśnie...A czy obecność adwokata może w jakiś sposób pomóc podczas takiej konfrontacji ?

Powrót