Koniec najmu - obowiązki

• Autor wątku Autor wątku internarkitekto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

internarkitekto

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,
mam takie pytanie. Wyprowadzam się z mieszkania które wynajmwałam od 6 lat.
Na umowie nie ma żadneij informacji, że mam przywrócić mieszkanie do stanu w którym je wynajęłam.
Nie jest to kwestią tego, że zniszczyłam wiele rzeczy, jedynie czy ja mam obowiązek je odmalować?
Proszę o podstawy prawne.
Dziękuję

Zużycie, które wynika z normalnego użytkowania, nie podlega obowiązkowi przywrócenia.

Art. 6e. [Obowiązki i prawa stron po zakończeniu najmu]
1. Po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego, wymienionych w art. 6b ust. 2 pkt 4, które znajdowały się w lokalu w chwili wydania go najemcy. Jeżeli najemca w okresie najmu dokonał wymiany niektórych elementów tego wyposażenia, przysługuje mu zwrot kwoty odpowiadającej różnicy ich wartości między stanem istniejącym w dniu objęcia lokalu oraz w dniu jego opróżnienia. Należne kwoty oblicza się według cen obowiązujących w dniu rozliczenia.

yogi123 napisał:
Art. 6e. [Obowiązki i prawa stron po zakończeniu najmu]
1. Po zakończeniu najmu i opróżnieniu lokalu najemca jest obowiązany odnowić lokal i dokonać w nim obciążających go napraw, a także zwrócić wynajmującemu równowartość zużytych elementów wyposażenia technicznego, wymienionych w art. 6b ust. 2 pkt 4, które znajdowały się w lokalu w chwili wydania go najemcy. Jeżeli najemca w okresie najmu dokonał wymiany niektórych elementów tego wyposażenia, przysługuje mu zwrot kwoty odpowiadającej różnicy ich wartości między stanem istniejącym w dniu objęcia lokalu oraz w dniu jego opróżnienia. Należne kwoty oblicza się według cen obowiązujących w dniu rozliczenia.
Nawet jeżeli ściany nie były pomalowane na nowo przed najmem ?
Dodatkowo właśnie pewne rzeczy się zużywają przez lata.

Powrót