Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Lif3less
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lif3less

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,
Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi:
Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego 2024r. , Pozdrawiam

Tak, możesz wrócić na zasiłek uzupełniający, czyli ten, którego jeszcze nie pobrałeś, bo podjąłeś pracę. Pobieranie dodatku aktywizacyjnego nie wpłynie na wysokość czy okres zasiłku uzupełniającego.
Pamiętaj tylko, aby ponownej rejestracji w PUP dokonać w ciągu 14 dni od ustania stosunku pracy!

Ok dziękuję.
1) Czy na świadectwie pracy będzie podany powód dla którego nie otrzymałem kolejnej umowy? Czy po prostu będzie podany okres zatrudnienia od... do... i to wszystko...
2) Czyli rozumiem, że zasiłek będzie skrócony o czas pobierania zasiłku przed utratą statusu osoby bezrobotnej oraz o okres pobierania dodatku aktywizacyjnego ?

1) Tylko okres zatrudnienia od do.
2) Nowy zasiłek będzie skrócony tylko o okres jego pobierania przed podjęciem pracy. Dodatek aktywizacyjny nie ma wpływu, tj. nie zmniejsza i nie skraca zasiłku.

Dzień Dobry,
Co w przypadku, jeżeli mam umowę na okres próbny 3 miesiące i mimo chęci pracodawcy do dalszego zatrudnienia mnie, to Ja zakomunikuje , że nie chcę kolejnej umowy, bo np: ta praca mi nie odpowiada albo szukam coś innego, wówczas:
1) Umowa wygaśnie automatycznie po 3 - ech miesiącach ?
2) Z tego tytułu będą jakieś konsekwencje ? , bo przy umowie mam zapis, że strony postanawiają po umowie na okres próbny zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy
3) Czy na świadectwie pracy będę miał podaną przyczynę, dlaczego nie chciałem umowy ? czy tylko okres zatrudnienia od ...do....

Pozdrawiam

Umowa wygaśnie automatycznie po 3 - ech miesiącach ?

Twoja umowa zawarta na okres próbny rozwiąże się sama po upływie okresu na jaki została zawarta.

Z tego tytułu będą jakieś konsekwencje ?

Nie.

będę miał podaną przyczynę, dlaczego nie chciałem umowy ?

Nie będziesz miał podanej żadnej przyczyny odmowy podjęcia dalszego zatrudnienia pracowniczego tylko okres trwania Twojej umowy zawartej na próbę tj. od ... do ... .

Witam,
Dzień po wygaśnięciu umowy (okres próbny 3 miesiące) i odebrania świadectwa pracy zarejestrowałem się w Urzędzie Pracy, celem kontynuowania pobierania zasiłku, a w przypadku znalezienia samemu pracy dodatku aktywizacyjnego. Dziś podczas wizyty w UP, odebrania decyzji o przyznaniu prawa do zasiłku i pierwszej wizycie u pośrednika, Pan pośrednik (doradca zawodowy) zobaczył, że firma w której pracowałem nie wyrejestrowała mnie jeszcze z ZUS. Stosunek pracy ustał ostatniego dnia sierpnia. Dziś mija 8 dni. Od 1.09. zarejestrowany jestem w UP.
Ile czasu ma pracodawca na wyrejestrowanie pracownika ?

7 dni licząc od dnia następnego po ustaniu zatrudnienia.
Przy czym jeśli zgłosił pod koniec tego terminu to system zusowski mógł tego jeszcze nie przetworzyć.

Powrót