Koniec pracy a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku pirranetka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pirranetka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Nie jestem pewna czy to właściwa kategoria, w razie czego proszę o przeniesienie:)
Z końcem miesiąca kończę pracę w obecnym miejscu pracy, nową mam zacząć dopiero od października. Przez jaki okres po zakończeniu pracy jeszcze obowiązuje mnie ubezpieczenie? W przyszłym miesiącu mam druga dawkę szczepienia przeciw Covid, czy będę musiała za nią płacić? Czy mogę jakoś wykupić sobie ubezpieczenie, takie samo jak ma się wtedy gdy się pracuje? Dodam że nie będę się rejestrować w UP, bo nie chce podejmować teraz innej pracy, czekam na moją nową prace w październiku.

Jeżeli 31 lipca to Twój ostatni dzień obowiązywania umowy o pracę, to z bezpłatnej opieki medycznej (w ramach NFZ) korzystasz do 30 sierpnia włącznie.

Na pozostały okres możesz się ubezpieczyć zawierając umowę z NFZ https://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-ubezpieczyc-sie-dobrowolnie/
Ubezpieczenie zapewnia taki sam zakres jak ubezpieczenie zdrowotne z umowy o pracę.

Przy czym uważaj na dzień 31 sierpnia - bo jeśli ten dzień będzie objęty umową z NFZ to zapłacisz pełną składkę (za cały miesiąc). Dlatego - skoro masz pracę od 1 października - to może warto zawrzeć umowę z NFZ na sierpień (umowa zawierana jest na czas nieokreślony ale przed końcem sierpnia możesz ją wypowiedzieć) i potem cały wrzesień (30 dni) będziesz miała prawo do bezpłatnych świadczeń.

pirranetka napisał:
W przyszłym miesiącu mam druga dawkę szczepienia przeciw Covid, czy będę musiała za nią płacić?

Nie. Na tą chwilę szczepienie jest darmowe, niezależnie czy posiada się ubezpieczenie, czy nie.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Powrót