Koniec szkoły a staż !

• Autor wątku Autor wątku Efteka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Efteka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Znalazłem pracodawcę, który z wielką chęcią przyjąłby mnie na staż. Praca w zawodzie, w którym kształciłem się przez 4 lata. Pracodawca u którego odbywałem miesięczne praktyki.

Problem polega na tym, że w moim mieście termin składania wniosków stażowych przypada na 1-10 Kwiecień, a zakończenie roku szkolnego 25 Kwiecień. Później jest jeszcze matura w Maju i egzamin zawodowy w Czerwcu.

Aby odbyć staż, należy mieć status bezrobotnego.
Tu pojawia się pytanie, czy w moim przypadku, gdzie rok szkolny jeszcze trwa jest możliwe uzyskanie stażu ? Skoro rozpoczęcie stażu i tak wypisuje firma, więc początek mógłby przypadać np na Maj, gdzie do tego czasu zaraz po zakończeniu roku mógłbym postarać się o status bezrobotnego.

Pozdrawiam.

Efteka napisał:
Aby odbyć staż, należy mieć status bezrobotnego.
Tu pojawia się pytanie, czy w moim przypadku, gdzie rok szkolny jeszcze trwa jest możliwe uzyskanie stażu ? Skoro rozpoczęcie stażu i tak wypisuje firma, więc początek mógłby przypadać np na Maj, gdzie do tego czasu zaraz po zakończeniu roku mógłbym postarać się o status bezrobotnego.
We wniosku jest miejsce na wskazanie konkretnej osoby bezrobotnej, którą pracodawca do odbycia stażu. Natomiast o skierowaniu bezrobotnego na staż decyduje PUP. W tej sytuacji kiedy nie widniejesz w rejestrze bezrobotnych nie ma nawet możliwości zweryfikowania czy spełniasz niezbędne kryteria ustawowe. I tutaj pojawia się problem...
PUP musi rozpatrzyć wniosek w terminie 1 miesiąca, jednak jest to termin maksymalny. Powinieneś figurować w rejestrze bezrobotnych w dniu rozpatrywania wniosku, w przeciwnym razie może zapaść decyzja negatywna, bądź (w przypadku decyzji pozytywnej) PUP będzie kierował do pracodawcy innych bezrobotnych.
Jeśli zaś chodzi o termin rozpoczęcia stażu, to firma wskazuje owszem termin uruchomienia go, ale ostatecznie musi on być ustalony z PUP.
Efteka napisał:
zakończenie roku szkolnego 25 Kwiecień. Później jest jeszcze matura w Maju i egzamin zawodowy w Czerwcu.
A kiedy trzymasz świadectwo ukończenia szkoły? Bo to, że powiesz, że ją skończyłeś do rejestracji jako osoba bezrobotna nie wystarczy. Do rejestracji w PUP niezbędne jest świadectwo/świadectwa ukończenia szkoły.

Ostatnia edycja:
Powrót