Koniec umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku kubaziel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubaziel

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Pracę podjąłem od początku lipca, zaś Erstunterweisung wyznaczono na 12 . sierpnia i pracodawca chce zakończyć współpracę ze mną z końcem lipca jeszcze przed odbyciem ww szkolenia oraz podsuwa Aufhebung z podpunktem, ze zrzekam sie jakichkolwiek roszczeń finansowych.. Szkolenie to odpowiednik polskiego bhp, a jednym z powodów rezygnacji ze mnie jest nie zakladanie okularów ochronnych.. Co w tej sytuacji zrobić, nie podpisywac Aufhebung i isc do sądu pracy?

Na pewno nie należy podpisywać Aufhebungsvertrag bez rozważenia konsekwencji i powodow mających przemawiać za Aufhebungsvertrag.

Po pierwsze trzeba zbadac dlaczego pracodawca chce zakonczyc umowę i czy ma ku temu uzasadnione powody. Dopiero ta analiza pozwoli podjąć decyzje co do dalszych krokow. Jeśli pracownik nie zakladal odzieży ochronnej czy tez urzadzen ochronnych to pracodawca przed zwolnieniem powinien wystosować Abmahnung. Było Abmahnung?

Trzeba tez zbadac umowę pod katem tego, czy została zawarta na czas określony, jakie sa terminy wypowiedzenia i czy został uzgodniony okres próbny.

Oczywiście odradzam podpisywanie jakiekolwiek umowy ze zrzeczeniem się roszczeń.

Żadnego Abmahnung nie bylo, ogólnie to praca Zeitarbeitnehmer-a w tym przypadku z jednodniowym wypowiedzeniem jednakże żadnego wypowiedzenia ani nie otrzymałem tym bardziej nie podpisałem, a co najważniejsze szkolenie Erstunterweisung zostalo wyznaczone po upływie niespełna 1,5 miesiąca po podjęciu pracy, czego nie doczekałem..

Jesli tak jest to nie widze powodow do zawierania porozumienia o zakonczeniu umowy. Sugeruje obstawanie przy zawartej umowie. Jesli pracodawca bedzie chcial to zlozy wypowiedzenie. Wowczas trzeba sie bedzie zastanowic czy jest sens skarzyc wypowiedzenie do sadu.

Dzisiaj listownie otrzymałem Kündigung, ale mimo wszystko żądają ode mnie podpisania Aufhebung, zwolnili mnie praktycznie bezpodstawnie, bez najważniejszego szkolenia, wiec doradź proszę Chriss, jak powinienem postąpić.. Pozdrawiam

Aufhebungsvertrag to jest "rozwiazanie stosunku pracy za POROZUMIENIEM stron". To "porozumienie" musi byc dwustronne i dobrowolne, praccodawca nie moze zmusic pracobiorcy do takiego rozwiazania stosunku pracy, wiec nie wiem, w jaki sposob oni "zadaja" od ciebie tego Aufhebungu, "zadac" sobie moga duzo, dopoki tego nie podpiszesz, nic z tego nie wyjdzie.

Czy zwolnienie bylo bezpodstawne? Na pewno jestes na okresie probnym, w czasie ktorego mozna zwolnic kazdego pracownika bez podawania powodu w terminie z reguly 2 tygodni.

Tak Pogodniak, tylko czy brak ww szkolenia nie jest dla mnie podstawą do pretensji wobec nich? Ogólnie nie mialbym pretensji gdyby nie podpunkt ze zrzekam sie Ansprüche-ów wobec nich

Aufhebungsvertrag moze blokowac wyplate Arbeitslosengeld jak jest zle skonstruowany, dlatego nie warto podpisywac takich umow. Poza tym Aufhebung byloby pewnie w terminie krotszym niz wypowiedzenie.
Tak jak pisalem powyzej, zeby ocenic dalsze mozliwosci dzialania trzeba zbadac tresc umowy i wypowiedzenia. Moze da sie podwazyc wypowiedzenie z powodow formalnych, np. zostalo podpisane przez pelnomocnika bez przeslania oryginalu pelnomocnictwa.

Chriss przeslij proszę jakiś kontakt do Ciebie na pw

Dodam tylko że w moim przypadku mowa wyłącznie o Hartz IV

To co mnie wydaje się być konkretem to fakt, że pracę podjąłem od 1. lipca, natomiast Erstunterweisung wyznaczono dla mnie na dzień 12. sierpnia 2015.

Czy to nie ewidentne naruszenie przez pracodawcę regulaminu pracy i brak zapoznania mnie z regułami warsztatu pracy?

Powrót