Koniec zawiasów i nie naprawiona szkoda

• Autor wątku Autor wątku adaxon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adaxon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Mam następujące pytanie. Za miesiąc kończy mi się okres zawieszenie wyroku (1 rok zawieszony na 3 lata). Jestem współskazanym razem z dwoma kolegami na ten sam wyrok za kradzież. Oprócz kary pozbawienia wolności otrzymaliśmy również obowiązek solidarnego naprawienia szkody. Ja i jeden kolega spłaciliśmy po 10 tyś natomiast 3 współskazany nie spłacił nic, tym samym szkoda nie została w pełni naprawiona. Proszę powiedzieć jakie teraz mogą mnie czekać konsekwencje. Czy fakt iż jeden z kolegów nic nie zapłacił może spowodować że odwieszą nam wszystkim wyrok?

A pokrzywdzony domagał się od Ciebie spłaty brakującej części?

Póki co nie. Chodzi mi o to czy przy częściowej tylko naprawie szkody , mimo tego że 2 z nas wpłaciła sporą kwotę a 3 kolega nic, wszyscy zostaniemy w jakiś sposób ukarani np. odwieszenie wyroku? Z tego co mówił kurator to wyda mi i koledze pozytywne opinie dla sadu , natomiast nie wiem co z tym 3 kolesiem. A jeśli poszkodowany tj. firma odstąpi od uregulowania dalszych roszczeń to czy sąd będzie brał to pod uwagę, czy nie nasle jakiegoś komornika czy coś innego. Sam już nie wiem czego się spodziewać , spłaciłem niby swoją dole a nie mam zamiaru płacić za kogoś kto ewidentnie uchyla się od uregulowania swojej części szkody.

Sąd może zarządzić wykonanie kary m.in. wtedy gdy skazany uchyla się od orzeczonego obowiązku naprawienia szkody. Uchylanie się zachodzi gdy skazany wykazuje złą wolę (szczególnie gdy ma środki a jednak nie płaci pokrzywdzonemu).
Dług solidarny oznacza z kolei, że każdy z Was współodpowiada za jego całość, a pokrzywdzony ma prawo dochodzić całości (a nie tylko proporcjonalnej części) od dowolnie wybranej osoby spośród dłużników. Brak pełnej zapłaty obciąża więc całą Waszą trójkę. Jeśli jednak pokrzywdzony nie żądał od Ciebie zapłaty reszty brakującej do pełnej kwoty, to raczej nie widziałbym jeszcze w Twoim zachowaniu złej woli, a zatem i uchylania się od zapłaty. Sytuacja się jednak może zmienić jeśli pokrzywdzony zażąda reszty długu, a Ty nie zapłacisz. Jest to jednak tylko mój prywatny pogląd. Sąd jeśli oceni to inaczej - uzasadni dlaczego tak ocenił, a od postanowienia Sądu będzie służyło zażalenie.

Powrót