Koniec związku

• Autor wątku Autor wątku Halyna8811
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Halyna8811

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam pytanie co mogę zrobić z taką sytuacją. Rozstajemy się z partnerem. Mieszkam z dziećmi u niego, natomiast chcę się wyprowadzić. Nie potrafi usiąść i pogadać normalnie, więc stwierdziłam że ,musimy załatwić wszystko sądownie. Czy udało by się coś wyegzekwować, jeśli remontując dom wkładałam też dużo pieniędzy w to? Z tego tytułu, że nie stać mnie na wynajem mieszkania ( byłabym w stanie opłacać, lecz ma życie zostawało by mało co). Druga sprawa alimenty. Do tej pory wszystko jeśli chodzi o dziecko - płaciłam ja- przedszkole, wyjazdy... Dla niego ważniejsze było zawsze mieć pieniądze na picie. Jakie wnioski mogę złożyć? Oczywiście nie zamierzam mu zabraniac kontaktu z dzieckiem.

Czy udało by się coś wyegzekwować, jeśli remontując dom wkładałam też dużo pieniędzy w to?

A masz stosowne dokumenty np. faktury na okoliczność remontowania domu z Twoich pieniędzy?

Właśnie nie mam. Ale pytanie czy muszę pisać jakiś specjalny wniosek czy tylko wystarczy o alimenty? I o kontakty z dzieckiem?

Piszesz pozew o alimenty na dziecko. Osobno piszesz wniosek o uregulowanie kontaktów ojca z dzieckiem. Są to dwie oddzielne sprawy sądowe. Wzór pozwu oraz wniosku znajdziesz w internecie.

Halyna8811 napisał:
Właśnie nie mam. Ale pytanie czy muszę pisać jakiś specjalny wniosek czy tylko wystarczy o alimenty? I o kontakty z dzieckiem?
Jak ty chcesz pisać o kontakty z dziećmi jeśli dzieci są z tobą? Na pozwów o alimenty radziłbym nie ściągać z internetu, tylko niech ci nie napisze czy adwokat albo radca, cała sztuka to właściwie dalej się uzasadnić konkretne wydatki. Różnica w zasądzonych kwotach być bardzo duża.

Pieniądze z remontu bez potwierdzenia opłacenia kosztów przez Panią są nie do odzyskania. Co do alimentów i dzieci, takie kwestie rozstrzyga sąd.

Powrót