Konieczność zakładania firmy, minimalny dochód

• Autor wątku Autor wątku pawello356
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawello356

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam wszystkich , mam takie małe pytanie , czi istnieje takie prawo odwołujące się do niekonieczności zakładania firmy ? .. Bo słyszałem ze do 1000 zł dochodów miesięcznie nie trzeba koniecznie zakładać działalności gospodarczej Pozdrawiam i proszę o odp

RE: Firma

Jest art.2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej definiujący czym jest działalność gospodarcza i nie ma tu znaczenia KWOTA uzyskanego dochodu.

1000 miesięcznie to 24.000 dochodu rocznie - i to bez opodatkowania, do ręki? Nieźle.

No własnie wiem , tylko chciałem sie upewnic bo mnie to dreczyło , bo chodzi mi po prostu o taki mały handel na Allegro . a czy składki do ZUS itd ,przy dochodach 1000 zł miesiecznie sa takie same jak przy 5000 tys ? czy to sie zmienia ? bo wiem ze przed pewny okres na poczatku bede płacił mniejsze składki około 180 zł ( emerytalne, rentowe itd ) Pozdrawiam

odpowie ktos na pytanie ??? chodzi mi o mały handel na allegro co trzeba i jak robic zeby byc ok wobec US

Przeczytaj ze zrozumieniem cytowany pierwszy przepis prawny. Zwróć uwagę na podkreślenia.

Dobrze. Dziekuje za odp Pozdrawiam

hehehe to ja moze zapytam sie kogos innego heheh ;)

Powrót