Konieczność zawierania umowy o powierzenie przetwarzania danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku jankusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jankusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć,
Prowadzę JDG, Zajmuję się wykonywaniem usług tworzenia stron internetowych, wsparciem technicznym stron internetowych itp. W ramach prowadzonej działalności, często otrzymuję dostęp do paneli administracyjnych/serwerów na których przechowywane są dane osobowe klientów moich klientów. W uproszczeniu wygląda to tak, że mam możliwość wyświetlenia tych danych (wchodząc w odpowiednie miejsce w panelu), natomiast dane te nie są mi do niczego potrzebne, nie zapisuję ich oraz nie ingeruje w nie.
Czy samo posiadanie możliwości ingerencji w te dane, wyświetlenia ich lub zapisania stwarza konieczność zawarcia umowy o powierzenie przetwarzania danych osobowych (w której ja byłbym "procesorem")?
Do tej pory uważałem, że jestem "bezpieczny" w tej materii dzięki zapisowi w umowie wykonania usługi zacytowanemu poniżej, natomiast chciałbym się upewnić czy jest to wystarczające.

"Wykonawca zobowiązany jest zachować w poufności wszystkie informacje nabyte w związku z wykonywaniem postanowień Umowy, poza informacjami publicznie dostępnymi.
Wykonawca oświadcza, iż jeżeli podczas wykonywania postanowień Umowy (w szczególności po uzyskaniu danych dostępowych do strony internetowej Zamawiającego) uzyska dostęp do danych osobowych których administratorem jest Zamawiający, dane te nie będą w żaden sposób przetwarzane, utrwalane ani kopiowane przez Wykonawcę.
"

Dziękuję za odpowiedzi.

Powrót