Konkubinat a podział majątku

• Autor wątku Autor wątku W200575
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

W200575

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
WITAM

Po 10 latach rozstałam się z partnerem. Teraz mnie zastrasza, że mam się z nim rozliczyć bo jak nie to pójdzie do sadu .
Nadmienię, że podczas naszego związku, przez okres 4 lat nie pracował zawodowo tylko sporadycznie, więc przez większosc tego czasu był tak jakby na moim utrzymaniu.
W trakcie związku nabyłam mieszkanie za pieniądze ze sprzedaży swojej działki rolnej a na remont miałam pieniądze z podziału majątku z byłym mężęm.
Partner jako wkład właśny zrobił remont zakupionego mieszkania - robocizna.
Na 2 lata przed rozpadem związku zaczął zaciągać kredyty, o czym dowiadywałam się po fakcie.
Z jednego kredytu wyremontowaliśmy łazienkę.

W między czasie musieliśmy spłącać jego zadłuzenie z czasu kiedy nie byliśmy jeszcze w związku.

Poza tym aby spłacać raty zaciągniętych kredytów, zadłużyłam swoje mieszkanie, a także pozyczałam pieniadze na zycie od swoicg rodziców.

Czy w takim przypadku może domagać sie jakiejkolwiek rekompensaty ?

Dziekuję za dpowiedzi

W200575 napisał:
Czy w takim przypadku może domagać sie jakiejkolwiek rekompensaty?
Generalnie konkubinatów nie rozlicza się tak jak związków małżeńskich przez podział majątku wspólnego. To ostatnie postępowanie jest "zarezerwowane" dla małżonków lub byłych małżonków, w których związkach obowiązywał ustrój wspólności majątkowej. W konkubinacie nabywanie przedmiotów ze środków obojga partnerów traktowane jest jako nabycie do współwłasności udziałowej. Podobnie jest z nakładami - nakłady partnera traktowane są jak nakłady osoby trzeciej. Przedmioty nabywane za majątek odrębny pozostają odrębną własnością każdego z partnerów. Może zacznie Pani od tego jakiego to rozliczenia i za co domaga się były partner. Generalnie rozliczenia są możliwe (właśnie z tytułu nakładów czy bezpodstawnego wzbogacenia) ale niekoniecznie uzasadnione w tym przypadku. Poza tym można uznać, że różnego rodzaju przejścia majątkowe/rzeczowe/usługi stanowiły darowizny co wykluczałoby rozliczenie.

Powiem szczerze nie mam pojęcia jakiego rozliczenia sie domaga, kiedyś chciał żebym zwróciła mu pieniądze za to co zakupił, m.in. komodę, łóżko, rower itp. oraz za wyremontowaną łazienkę .....

Przed wystąpieniem na drogę cywilną, powinien cię wezwać do spełnienia swoich roszczeń. Z wezwania dowiesz się czego domaga się od ciebie. Wtedy tu wróć.

Ok, Dziękuję

Powrót