Konkubinat, a renta Niemiecka po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku Nie.wiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nie.wiem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewną sytuację w rodzinie, postaram się napisać to zwięźle:

Pan legalnie żył i pracował w Niemczech, był w konkubinacie z Panią, która została i mieszkała w Polsce, los chciał, że Pan niedawno zmarł w wypadku, Pani chciałaby uzyskać Niemiecką rentę, tym bardziej, że jest w 3 miesiącu ciąży z tym Panem oczywiście.
Niestety z tego co się zdążyłam już zorientować, Niemiecka renta tej Pani w tym przypadku nie będzie przysługiwała, tylko co później, jeśli dziecko tych Państwa przyjdzie już na świat? Czy wtedy z uwagi na dziecko, będzie się można starać o rentę ? no i pewnie zostaje kwestia udowodnienia ojcostwa, tylko jak, skoro Pan zmarł...
Dziękuję za odp.

Pochodzenie dziecka od konkretnego ojca, który zmarl przed narodzinami potomka, mozna udowodnic poprzez badania genetyczne bliskich czlonków rodziny ojca, najczesciej matki. Ponoc nie jest to takie rzadkie, jak sie byc moze wydaje. Oficjalna nazwa procedury: Abstammungsgutachten. Wlasciwy urzad: sad rodzinny i Jugendamt.

Przy pozytywnym wyniku oczywiscie renta pólsieroca, o ile oczywiscie ojciec pogrobowca przez przynajmniej 5 lat wplacal do kasy rentowej i istnieje podstawa wyplacania renty. Na temat wysokosci takiej renty niestety nic nie potrafie powiedziec.

Renta wdowia przysluguje jedynie wdowom. Konkubina nie jest wdowa.

Ostatnia edycja:
dziękuję ślicznie, to już coś, jest nadzieja :)

Powrót