Konkubinat a spadek

• Autor wątku Autor wątku kensaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kensaj

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam sytuacja która chce przedstawić jest trochę zawiła i hipotetyczna ale chciałbym zasięgnąć porady.

Moja mama jest w związku z jej partnerem już 25 lat. Sytuacja wygląda tak ze mieszkają razem w domu który razem utrzymują. Partner mamy miał brata która zmarł 5 lata temu. Rodzina brata wniosła o podział majątku po śmierci i zostali spłaceni przez partnera mojej mamy. Pieniądze dostała zona i dzieci brata partnera.

Czy teraz w przypadku podziału majątku partnera mojej mamy maja oni pierwszeństwo do spadku ?

Partner mamy nie ma już rodzeństwa/rodziców/ani dzieci z innego związku.

kensaj napisał:
Czy teraz w przypadku podziału majątku partnera mojej mamy maja oni pierwszeństwo do spadku ?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, pytasz kto w jakiej kolejności dziedziczy w razie śmierci partnera mamy ?

kensaj napisał:
... Czy teraz w przypadku podziału majątku partnera mojej mamy maja oni pierwszeństwo do spadku ? ...
Twoja mama nie jest spadkobiercą ustawowym po swoim partnerze, jeśli nie został sporządzony testament nic jej nie przysługuje.

Twoja mama nie jest spadkobiercą ustawowym po swoim partnerze, jeśli nie został sporządzony testament nic jej nie przysługuje.
Wczoraj 22:54

Tak to wiem

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, pytasz kto w jakiej kolejności dziedziczy w razie śmierci partnera mamy ?

Tak dokładnie kto w jakiej kolejności dziedziczy w przypadku testamentu
i braku testamentu.

Ok moze bardziej doprecyzyje

czy w przypadku testamentu rodzina brata moze starac sie o zachowek ?

Czy w przypadku jak czesc po bracie została spłacona rodzina brata dalej jest spadkodawca ustawowym ?

kensaj napisał:
czy w przypadku testamentu rodzina brata moze starac sie o zachowek ?
Uprawnionymi do wysunięcia roszczenia o wypłatę zachowku są:
mąż/żona spadkodawcy
dzieci/wnuki spadkodawcy
rodzice spadkodawcy

Jeśli więc partner Twojej mamy nie ma gdzieś zapomnianej żony, ani nie ujawnią się jego potencjalne dzieci, a rodzice partnera zmarli przed nim, to niema nikogo, kto by miał uprawnienia do wysunięcia roszczenia o wypłatę zachowku.

kensaj napisał:
Czy w przypadku jak czesc po bracie została spłacona rodzina brata dalej jest spadkodawca ustawowym ?
Przypuszczam, że ta spłata miała związek z majątkiem spadkowym po rodzicach partnera Twojej mamy i jego brata, czyli, jak sądzę, dom, w którym mieszka Twoja mama z partnerem był współwłasnością jego i jego brata, i spłata dotyczyła tego majątku.

Jeśli moje powyższe domysły są trafne, to ta spłata, o której piszesz, nie ma nic wspólnego z przyszłym spadkobraniem po partnerze Twojej matki.

Jeżeli wiec partner Twojej mamy nie pozostawi testamentu, w którym zadecyduje, kto ma po nim dziedziczyć, to ustawowo dziedziczyć będą po nim dzieci jego zmarłego brata (zakładam, że innego rodzeńśtwa nie miał, a jego rodzice nie żyją).

Tak wszystkie twoje założenia byly prawdziwe ;-)

Dziękuje bardzo za szczegółowe wyjaśnienie sprawy.

Powrót