Konkurs a prawa autorskie.

• Autor wątku Autor wątku Bastek67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bastek67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Od kilku dni nurtuje mnie pytanie dotyczące praw autorskich kiedy przystąpię do konkursu. Czy jeśli opublikuję zdjęcie 'x' na swojej stronie/w mediach społecznościowych, a potem zdjęcie 'x' wyślę w celu wzięcia udziału w konkursie, gdzie w regulaminie pisze:

' Uczestnik, zgłaszając się do konkursu oświadcza, iż przysługują mu wyłączne i nieograniczone prawa autorskie do nadesłanych fotografii. Ponadto oświadcza, że przekazuje prawa autorskie organizatorowi, wyraża zgodę na wielokrotne, nieodpłatne publikowanie nagrodzonych fotografii oraz opublikowanie jego imienia, nazwiska etc. w materiałach promocyjnych związanych z konkursem, w wydawnictwach oraz na stronach internetowych Starostwa, a także na ich wykorzystywanie w celach promocyjnych i marketingowych.' ,

to z automatu przekazuję organizatorom prawa autorskie i jednocześnie muszę zdjęcie 'x' usunąć ze swojego swojej strony/mediów społecznościowych? Co w przypadku zdjęć bliźniaczych? Czy mogę także udostępnić takie zdjęcie po rozstrzygnięciu konkursu? Nie będę miał w późniejszym czasie jakiś nieprzyjemności ze strony organizatorów?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam serdecznie, Sebastian.

Regulaminem nie można przenieść praw autorskich majątkowych, taki zapis nie wywołuje żadnych skutków prawnych. Jedynie w przypadku wygrania konkursu może dojść do przeniesienia tych praw.
Przepis prawny:
Kodeks cywilnhy
Art. 921. ...
§ 3. Przyrzekający nagrodę nabywa własność nagrodzonego dzieła tylko wtedy, gdy to zastrzegł w przyrzeczeniu. W wypadku takim nabycie własności następuje z chwilą wypłacenia nagrody. Przepis ten stosuje się również do nabycia praw autorskich albo praw wynalazczych.

Czyli dochodząc do sedna, po wygraniu konkursu, nie mogę zrobić wyżej wymienionych czynności?

Po przeniesieniu praw autorskich majątkowych nie możesz rozporządzać i korzystać z utworu bez zgody ich posiadacza.

Powracam jeszcze z pytaniem, gdyż nurtuje mnie sytuacja kiedy zdjęcia są bliźniacze. Wygladają dokładnie tak samo/bardzo podobnie ale w rzeczywistości są to dwa różne zdjęcia. Co w takim przypadku?

Czy gdy moje zdjęcie wygra konkurs - nastąpi przeniesienie praw autorskich majątkowych, to czy przysługują mi nadal prawa autorskie majątkowe i osobiste do zdjęcia które wygląda dokładnie tak samo jak zdjęcie które wygrało konkurs, a różnią się tylko czasem zrobienia zdjęcia?

W umowie przeniesienia praw autorskich majątkowych powinien być dokładnie oznaczony przedmiot przeniesienia, jest to konkretny utwór. Jeśli zrobiłeś serię zdjęć takich samych, a jedynym znacznikiem je odróżniającym jest bardzo krótki odcinek czasu będzie nasuwało wiele wątpliwości oznaczenie, którego utworu dotyczy przeniesienie. Uważam, że będzie to jeden utwór w kilku egzemplarzach. Zatem nie tylko różnica czasu powinna być wyróżnikiem lecz i zawartość zdjęcia.

Powrót