Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

Czy ktoś zwrócił uwagę, że w kluczu nie ma problemu wniosku o ściganie przestępstwa z art 160 paragraf 3 w związku z paragrafem 5?

beauti_decayed napisał:
Czy ktoś zwrócił uwagę, że w kluczu nie ma problemu wniosku o ściganie przestępstwa z art 160 paragraf 3 w związku z paragrafem 5?

Niby dlaczego taki wniosek miałby być jak zarzutem było nieumyślne spowodowanie śmierci ?

Jak zapatrujecie się na art. 149 p.p.s.a. w 4 pytaniu z publicznego, ja dałem sobie 0 punktów za to, myślicie, że to jest definitywnie źle ?

DonAlex napisał:
Niby dlaczego taki wniosek miałby być jak zarzutem było nieumyślne spowodowanie śmierci ?

W postępowaniu przygotowawczym prokurator zarzucił przestępstwo z art 160 paragraf 3. A do tego trzeba wniosku pokrzywdzonego.

Rozumiem, więc masz rację.

beauti_decayed napisał:
W postępowaniu przygotowawczym prokurator zarzucił przestępstwo z art 160 paragraf 3. A do tego trzeba wniosku pokrzywdzonego.

Może rzucą za to dodatkowy punkcik mimo braku tego w kluczu;)

DonAlex napisał:
Jak zapatrujecie się na art. 149 p.p.s.a. w 4 pytaniu z publicznego, ja dałem sobie 0 punktów za to, myślicie, że to jest definitywnie źle ?

Z jednej strony nie, bo pytanie było ogólne. Ale z drugiej strony tak, bo jednak te pytania były pod kazusem o określonej treści i miał zastosowanie art. 145.

Najważniejsze jest to jak podejdą do sprawdzania sprawdzający, bo jeśli będą mieli liberalne podejście to naprawdę można uzyskać przyzwoity próg punktowy. Fakt jest taki, że tutaj nic nie jest jasne, kryteria powinny wyglądać prosto np. Trafność odpowiedzi 1 punkt, podstawa prawna 1 punkt i tyle.

I tak to mniej więcej będzie wyglądało bo oni dostają inny klucz do sprawdzania naszych prac niz ten opublikowany na stronie.

Mam problem, chcę rozpoczać aplikację adwokacką w przypadku niezakwalifikowana się do KSSIPu. Dzisiaj dzwoniła do mnie Pani z ORA Kraków. Są oni dość liberalni, ponieważ "czekają" na startujących w konkursie, ale w tym roku jeśli wyniki nie pojawią się przed świętami, będzie po raz pierwszy problem.

Jak to wygląda wsród osób, które również mają takie plany jak ja? Czy zadeklarowania się na adwokacką i późniejsze wykreślenie wiąże się z koniecznością uiszczenia opłaty za szkolenie? Zakładam, że wniosku nie mozna będzie juz cofnąć w okresie świateczno - noworocznym.

Osobiście myślę o zadeklarowaniu się na adwokacką i ew. urlopie dziekańskim w sytuacji dostanie się do KSSIPu.

Ktoś jakiś pomysł?

Ja tak zrobiłem, wpisałem się na listę aplikantów adwokackich. Potem jeśli się uda to urlop dziekański.

DonAlex napisał:
Ja tak zrobiłem, wpisałem się na listę aplikantów adwokackich. Potem jeśli się uda to urlop dziekański.

jak w takim razie wygląda kwestia ponoszenia opłaty za szkolenie w takiej sytuacji?

Aaaaaatttttt - ja już się wpisałam na listę aplikantów radcowskich - pózniej ewentualnie urlop dziekański. Ale po opublikowaniu klucza - już wiem, że muszę szybko odpoczywać po ciężkich miesiącach i w styczniu rozpoczynać radcowską :grin:.

Słuchajcie. Z tego co widzę i słyszę to nikomu nie poszło za dobrze. Może próg rzeczywiście będzie niski i wszyscy mamy szansę? Lepiej oczywiście się nastawiać na porażkę, ale ktoś jednak musi się znaleźć w pierwszej połowie. :)

Co do klucza - 13 stron:mad: - gdybym miała to napisać ręcznie wyszłoby ok 20 - w 3 h. Kazus z admina - tylko w połowie dobrze. Cywilne - generalnie dobrze ale o kilku rzeczach z klucza nie wspomniałam - powiedzmy, że napisalam 70% tego co jest w kluczu. Karne - generalnie źle - owszem dobrze wykazałam większość błędów postępowania - ale nie uzasadniłam tak szczegółowo jak w kluczu (brak czasu i szybko napisałam po 2 zdania - bardzo nie wyczerpująco).Poza tym jedynie dobrze napisałam o subsydiarnym akcie oskarżenia i braku przesłanek do wznowienia.

Obiektywnie sama sobie przyznałabym ze 25 p nie więcej.

Sama jestem ciekawa jak to wyjdzie w ocenianiu komisji.

PannaAnna1993 napisał:
Co do klucza - 13 stron:mad: - gdybym miała to napisać ręcznie wyszłoby ok 20 - w 3 h. Kazus z admina - tylko w połowie dobrze. Cywilne - generalnie dobrze ale o kilku rzeczach z klucza nie wspomniałam - powiedzmy, że napisalam 70% tego co jest w kluczu. Karne - generalnie źle - owszem dobrze wykazałam większość błędów postępowania - ale nie uzasadniłam tak szczegółowo jak w kluczu (brak czasu i szybko napisałam po 2 zdania - bardzo nie wyczerpująco).Poza tym jedynie dobrze napisałam o subsydiarnym akcie oskarżenia i braku przesłanek do wznowienia.

Obiektywnie sama sobie przyznałabym ze 25 p nie więcej.

Sama jestem ciekawa jak to wyjdzie w ocenianiu komisji.

Ja mam rozwiązania podobnie i przyznałabym koło 35-40. Także myślę, że to zależy w dużej części od egzaminatora.

beauti_decayed napisał:
Słuchajcie. Z tego co widzę i słyszę to nikomu nie poszło za dobrze. Może próg rzeczywiście będzie niski i wszyscy mamy szansę? Lepiej oczywiście się nastawiać na porażkę, ale ktoś jednak musi się znaleźć w pierwszej połowie. :)

Wszyscy raczej nie, bo w drugim etapie startowało 585 osób, a miejsc jest 280.:)

..Daniel.. napisał:
Wszyscy raczej nie, bo w drugim etapie startowało 585 osób, a miejsc jest 280.:)

Napisałam, że wszyscy możemy mieć szansę, a nie, że wszyscy się dostaną.

Ja po publikacji klucza żegnam sie już z KSSiP. Wychodzi mi około 30 pkt a po pierwszym etapie musiałam nadrobić kilka punktów.

Mam tylko takie spostrzeżenie, ze nawet jeśli uczyłabym się kolejne 2 miesiące to i tak nie napisałabym lepiej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót