Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja bym Inversen na serio poczekał z tą nauką. Bo Ty możesz startowac tylko na specjalistyczne, a niestety MS twierdzi (przez swoich pracowników), że będzie ogólna. Żadnej konsekwencji w ich działaniu nie ma . Pytanie na ile są to osoby kompetentne ale to inna sprawa. W tym tygodniu jest sejm. Jeżeli nie będzie żadnych poprawek do ustawy (a jeżeli byłaby ogólna to muszą byc) to znaczy że jednak będą specjalistyczne, jak będą poprawki to będzie ogólna :D wystarczy poczekac kilka dni. :D

mozna jeszcze ewentualnie pojsc pobiegac;)

Hej,

od początku śledze ten wątek, więc postanowiłam się również uaktywnić. Dla mnie każda opcja, czy apliakcja ogólna czy specjalistyczną będzie dobra. W moim odczuciu powinniśmy poczekać do posiedzenia Sejmu i 20 lutego pewnie wszystko się wyjaśni- trzeba będzie zaplanować naukę.

Ja chcę zacząć od procedur, bo dla mnie to wymaga duuużo pracy. Akurat mam dobrze, bo jestem doktorantką i wiele rzeczy zagłębiam w czasie pracy naukowej- ale akurat siedze w prawie administracyjnym,wiec inne gałęzie mam do opanowania.

A Wy już coś zaczęliście robić?

Zrobią nabór bezpośredni czy nie- trudno. Nie będę się nakręcał. KSSIP-u mam obecnie tak bardzo dosyć ;) że jak dla mnie może być nawet za rok ten cały nabór.

sophia89 napisał:
A Wy już coś zaczęliście robić?

Pisałaś, że zaczynasz od procedur- ja zaczynam od kc. Chyba dlatego, że z tego najwięcej pytań....
Ja miałam poprawkę z kpc w połowie września 2014- a na UŁ nie uczymy się tylko postępowań szczególnych- więc mogę powiedzieć, że ten kodeks całkiem nieźle umiem :)

z KPA piszę magisterkę więc zdążę się nauczyć :)

Na razie tylko czytam kodeks, nie jest to żadna zaawansowana nauka.

Lawstory napisał:
więc mogę powiedzieć, że ten kodeks całkiem nieźle umiem :)

Miło, że ktoś już zaczął myśleć nad nauką, nie jestem sama :razz: Zazdroszczę z kpc, bo dla mnie to droga przez mękę, tak jak KPK zresztą :) Mam trochę czasu w pracy, więc powoli zacznę czytać. Nad testami i kazusami pomyślę jak będzie coś wiadomo w sprawie naboru.

Uważam, że nie ma co na takich wątkach spamować i wypisywać głupoty tylko konkretne pytania, wątpliwości itp. Wydaje mi się, że warto będzie się wspierać w nauce a nie tylko bezcelowo spierać. Wiadomo teraz to jest jeszcze w powijakach, ale potem warto nad tym pomyśleć. To taka moja mała dygresja.

Tak czy siak IMO jeśli istotnie odbędzie się w tym roku taki egzamin na aplikacje specjalistyczne, to można się spodziewać, iż KSSIP znów podkręci śrubę z testem i będzie on o wiele, wiele trudniejszy od testów na aplikację ogólną. Dodając do tego fakt, iż skusi się na niego :
- trochę asystentów sędziów,
- trochę asystentów prokuratorów,
- ludzie z UJ (którzy bezsprzecznie zwykle są najlepiej przygotowani na ogólną),
- ludzie po aplikacjach korporacyjnych
to łatwo wyciągnąć wniosek, że poziom będzie znakomity a test będzie dostosowany do poziomu zdających ;)

Tak naprawdę nie ma znaczenia jaki będzie test, tylko ile będzie miejsc na poszczególne aplikacje. Ja tez pracuję jako asystent i rozważam zdawanie gdby była specjalistyczna.

Ja myślę, że nawet niektórzy sędziowie rozważają start w nowym naborze, a już z pewnością adwokaci czy radcowie. Poziom może być tak wysoki, że w sprawnie testów i kazusow będzie musiał wypowiedzieć się SN w powiększonym składzie.

Kandydatów będzie tylu, że test trzeba będzie zrobić na Stadionie Narodowym

Ostatnia edycja:
a ilu chętnych skusi się na kolejny nabór na apl ogólną?

Prorok P napisał:
Asystenci z czteroletnim stażem też pewnie będą bardzo zainteresowani.

niekoniecznie, asystenci z dużym stażem kręcą nosem jeśli chodzi o kssip, przynajmniej w Wawie. Tak czy siak zainteresowanie będzie, niezależnie od rodzaju naboru.

no więc wracając do kwestii czy ustawa przejdzie: przeciwko będzie głosowało tylko jedno ugrupowanie - tak wynika z wypowiedzi na dzisiejszym posiedzeniu.

arabeska1125 napisał:
no więc wracając do kwestii czy ustawa przejdzie: przeciwko będzie głosowało tylko jedno ugrupowanie - tak wynika z wypowiedzi na dzisiejszym posiedzeniu.

wiadomo kiedy jest planowane głosowanie?

w bloku głosowań wg słów wicemarszałka - a z harmonogramu wynika, że to piątek rano... ale głowy uciąć sobie nie dam czy nie zmienią harmonogramu ;)

arabeska1125 napisał:
w bloku głosowań wg słów wicemarszałka - a z harmonogramu wynika, że to piątek rano... ale głowy uciąć sobie nie dam czy nie zmienią harmonogramu ;)

szał może jednak będzie po nowemu. btw można gdzieś przesłuchać posiedzenie..?

Powrót