Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
krzychszp napisał:
A mi tam się wydaje, że wszyscy absolwenci AO 2016 przejdą wyżej, pamiętajmy że tegoroczny limit na AO to tylko 150 osób.

Również uważam, że to bardzo prawdopodobne. Rozwiązałoby problem lamentów i ochrony praw nabytych słabszych absolwentów.

dyl 150 - chyba, że czytamy inne zarządzanie ?

My tu się emocjonujemy aplikacją, a jak patrzę na znajomych po starej sądówce gnijących na asach, nawet po kilkudziesięciu konkursach na ssr to aż mi się przykro robi. Tyle wysiłku i pracy na nic. Niedługo standardem będzie zostanie ssr w okolicach czterdziestki...
A zaraz jeszcze większa konkurencja - pierwsi absolwenci kssipowskiej sądówki. Ciekawe czy będą premiowani w konkursach - chodzą słuchy, że ponoć tak.

Ostatnia edycja:
Prorok P napisał:
Również uważam, że to bardzo prawdopodobne. Rozwiązałoby problem lamentów i ochrony praw nabytych słabszych absolwentów.

dyl 150 - chyba, że czytamy inne zarządzanie ?

My tu się emocjonujemy aplikacją, a jak patrzę na znajomych po starej sądówce gnijących na asach, nawet po kilkudziesięciu konkursach na ssr to aż mi się przykro robi. Tyle wysiłku i pracy na nic. Niedługo standardem będzie zostanie ssr w okolicach czterdziestki...
A zaraz jeszcze większa konkurencja - pierwsi absolwenci kssipowskiej sądówki. Ciekawe czy będą premiowani w konkursach - chodzą słuchy, że ponoć tak.

na dzień przed ogłoszeniem listy na specjalistyczne zostało ono zmienione i zamiast 90 i 60 na ogłoszono po 80 na każdą.

dyl napisał:
na dzień przed ogłoszeniem listy na specjalistyczne zostało ono zmienione i zamiast 90 i 60 na ogłoszono po 80 na każdą.

My mówimy o ilości miejsc na AO 2016, a Ty na specjalistyczne 2015.

A odnośnie tego co piszesz, czytałem dziś wywiad z zastępcą dyrektora kssipu na temat noweli i podkreśla on, że ilość "odpadających" absolwentów ao wykazuje stałą tendencję zniżkową (czego można się dowiedzieć analizując coroczne zarządzenia). Odsetek tych osób maleje - od 50% w 2009 r. do 11% w 2015 r. W związku z czym w 2016 r. może wynieść 0%. Ach marzenia :)

Ostatnia edycja:
dyl napisał:
źle zrozumiałem.

:ok:

Miło jednak dowiedzieć się tego co napisałeś. Nie sądziłem, iż MS zdecydowałby się na takich ruch (zapewne pod presją odpowiednich osób). Niby tylko 10 miejsc, ale z innego punktu widzenia - aż 10. I to w ostatniej chwili.

dyl napisał:
no w tej ustawie zmieniającej tam jest (na bank było przed skierowaniem do senatu), że ci aplikanci którzy rozpoczęli aplikację ogólną w 2016 roku mogą się wpisać na listę tylko w 2017 roku i to będzie ten ostatni wpis. Później te uprawnienia tracą bo nie będzie już aplikacji specjalistycznej na starych zasadach. Więc co najwyżej będzie im przysługiwać ponowne prawo startu na aplikację na ogólnych zasadach jakie będą obowiązywać wszystkich.

Dziękuję!

krzychszp napisał:
A mi tam się wydaje, że wszyscy absolwenci AO 2016 przejdą wyżej, pamiętajmy że tegoroczny limit na AO to tylko 150 osób.

Nie sądzę, aby to było możliwe. Po pierwsze należy pamiętać, że listę klasyfikacyjną stanowią nie tylko aplikanci ogólni danego rocznika aplikacji, ale także aplikanci z ostatnich roczników, którzy mają prawo przez 3 lata na wpis na listę. Lista zawiera więc w sumie około 220-240 nazwisk. Nie ma opcji, aby wszystkich przyjąć. Poza tym sensem aplikacji ogólnej jest jej selekcja- wybranie "najlepszych z najlepszych", aby mogli dalej kontynuować naukę już na specjalistycznej. W tym roku na specjalistyczne wyznaczono 160 miejsc (po 80 ostatecznie), ale proszę zauważyć na liście klasyfikacyjnej było aż 219 osób, w ubiegłym natomiast 229 przy 140 przyjętych. Poza tym należy pamiętać, iż wtedy ruszy też I rocznik nowej aplikacji- równolegle. Tegoroczny nabór zmniejszony o prawie 20% na ogólną myślę uwzględnia właśnie tę równoległość roczników. Obniży się też zapewne liczba osób na specjalistyczne na starych zasadach jak i I naboru na nowych.

Cóż, przyznaje że Twoje argumenty są przekonujące. Pewnie myślałem trochę za bardzo życzeniowo :)

Bedzie, bo Ministwer juz to ogłosił. Podał termin rozpoczęcia i ilość miejsc.

9 kwietnia sejm przyjął wszystkie poprawki pozwalające na przeprowadzenie ostatniego naboru, wiec z pewnością się odbędzie :-)

ale chyba nie będzie aż tak tragicznie, dlatego że keidys na tej aplikacji były masy ludzi, a teraz będzie ich bardzo mało.

Weźcie pod uwagę, że wielu absolwentów starej sądówki jeszcze czeka na etat. Nie wszyscy (nawet nie wiem czy większość) zostali już "wchłonięci" przez system.

Po przeczytaniu tekstu o aplikacji w rp zrozumiałem, że w 2016 roku po egzaminie wstępnym na aplikacje już bezpośrednie sędziowska/prokuratorska będzie trzeba czekać rok na rozpoczęcie zajęć. Dobrze to rozumiem ?

ducci napisał:
Po przeczytaniu tekstu o aplikacji w rp zrozumiałem, że w 2016 roku po egzaminie wstępnym na aplikacje już bezpośrednie sędziowska/prokuratorska będzie trzeba czekać rok na rozpoczęcie zajęć. Dobrze to rozumiem ?

Raczej niefortunne zdanie dziennikarki. Zajęcia rozpoczną się w kolejnym roku kalendarzowym, a nie rok później ;)

Chyba, że nabór byłby na przełomie pierwszego/drugiego kwartału 2016, w co wątpię. A szkoda, bo byłoby to ekstra rozwiązanie.

Znowu troll forumowy... to już jest nudne. Inauguracja była wspólna dla aplikantów sędziowskich i prokuratorskich, każdy siedział gdzie chciał.

dzieci-hioba napisał:
Tak, ale nie sposób się z tego cieszyć. Widzieliście minę aplikantów na inauguracji aplikacji sędziowskiej 30 marca 2015 r. Dramat. (zobaczcie na stronę kssip). Otóż, aplikanci zostali nie tylko pozbawieni stażu, to w lipcu zeszłego roku, a w lutym dokładnie 20-tego, bo taką datę nosi ustawa, przesłana teraz do podpisu Prezydenta pozbawiono ich tzw. pierwszeństwa zatrudnienia, po aplikacji. Wróciło stare. Znów aplikanci sądowi będą siedzieć na etacie asystenta przez parę ładnych lat. W dodatku, nie mogą uciec, bo przez trzy lata po aplikacji muszą pracować w sądzie pod rygorem zwrotu stypendium.
Nic dziwnego, że miny na inauguracji były nietęgie.
Przez głupiego ustawodawcę wszyscy teraz tracą. Jak więc można się cieszyć z takich warunków, z jakiejś aplikacji ogólnej...

przecież ta informacja nie wypłynęła w ciągu ostatnich dni. Już wiele miesięcy wcześniej było wiadomo jak będzie więc sądzę, że jak ktoś decydował się na sędziowska to wiedział co bierze. Miny może były średnie bo dnia poprzedniego świętowali :D

Ale fakt, że coraz bardziej rozwalają aplikację sędziowską i staje się ona mało atrakcyjna. A może byc jeszcze gorzej jak wprowadzą ustawę a asesurze w tym kształcie nad jakim obecnie debatują w podkomisji.

Powrót