D
dyl
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 108
160
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
krzychszp napisał:A mi tam się wydaje, że wszyscy absolwenci AO 2016 przejdą wyżej, pamiętajmy że tegoroczny limit na AO to tylko 150 osób.
Prorok P napisał:Również uważam, że to bardzo prawdopodobne. Rozwiązałoby problem lamentów i ochrony praw nabytych słabszych absolwentów.
dyl 150 - chyba, że czytamy inne zarządzanie ?
My tu się emocjonujemy aplikacją, a jak patrzę na znajomych po starej sądówce gnijących na asach, nawet po kilkudziesięciu konkursach na ssr to aż mi się przykro robi. Tyle wysiłku i pracy na nic. Niedługo standardem będzie zostanie ssr w okolicach czterdziestki...
A zaraz jeszcze większa konkurencja - pierwsi absolwenci kssipowskiej sądówki. Ciekawe czy będą premiowani w konkursach - chodzą słuchy, że ponoć tak.
dyl napisał:na dzień przed ogłoszeniem listy na specjalistyczne zostało ono zmienione i zamiast 90 i 60 na ogłoszono po 80 na każdą.
Prorok P napisał:My mówimy o ilości miejsc na AO 2016, a Ty na specjalistyczne 2015.
dyl napisał:źle zrozumiałem.
dyl napisał:no w tej ustawie zmieniającej tam jest (na bank było przed skierowaniem do senatu), że ci aplikanci którzy rozpoczęli aplikację ogólną w 2016 roku mogą się wpisać na listę tylko w 2017 roku i to będzie ten ostatni wpis. Później te uprawnienia tracą bo nie będzie już aplikacji specjalistycznej na starych zasadach. Więc co najwyżej będzie im przysługiwać ponowne prawo startu na aplikację na ogólnych zasadach jakie będą obowiązywać wszystkich.
krzychszp napisał:A mi tam się wydaje, że wszyscy absolwenci AO 2016 przejdą wyżej, pamiętajmy że tegoroczny limit na AO to tylko 150 osób.
ducci napisał:Po przeczytaniu tekstu o aplikacji w rp zrozumiałem, że w 2016 roku po egzaminie wstępnym na aplikacje już bezpośrednie sędziowska/prokuratorska będzie trzeba czekać rok na rozpoczęcie zajęć. Dobrze to rozumiem ?
dzieci-hioba napisał:Tak, ale nie sposób się z tego cieszyć. Widzieliście minę aplikantów na inauguracji aplikacji sędziowskiej 30 marca 2015 r. Dramat. (zobaczcie na stronę kssip). Otóż, aplikanci zostali nie tylko pozbawieni stażu, to w lipcu zeszłego roku, a w lutym dokładnie 20-tego, bo taką datę nosi ustawa, przesłana teraz do podpisu Prezydenta pozbawiono ich tzw. pierwszeństwa zatrudnienia, po aplikacji. Wróciło stare. Znów aplikanci sądowi będą siedzieć na etacie asystenta przez parę ładnych lat. W dodatku, nie mogą uciec, bo przez trzy lata po aplikacji muszą pracować w sądzie pod rygorem zwrotu stypendium.
Nic dziwnego, że miny na inauguracji były nietęgie.
Przez głupiego ustawodawcę wszyscy teraz tracą. Jak więc można się cieszyć z takich warunków, z jakiejś aplikacji ogólnej...