Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wracając do kazusów, słyszałam, że powstaje Stowarzyszenie Obrony Praw Absolwenta i Aplikanta KSSiP, że już jest nawet rejestrowane i oni mają prowadzić zajęcia z pisania kazusów, nie wiem czy odpłatnie, czy nie ale jak ktoś ma informacje, kiedy to nastąpi, to proszę dać tu znać.

Anna maria 15 - przez ułamki sekund myślałam, że jednak na poważnie uczestniczysz w dyskusji, ale jak widać nie. Nowelizacja ustawy o KSSiP została uchwalona w sierpniu 2014 r. i dotyczy aplikantów sędziowskich, którzy zaczęli aplikację w 2015 r., zatem każdy wiedział, że idąc na sędziowską nie dostanie stażu. Jakoś tak się w tym roku poukładały preferencje osób, że chyba każdy poszedł tak, gdzie chciał (mój kolega był około 150. na 160 miejsc i dostał się na sędziowską).

Lullaby87 napisał:
Anna maria 15 - przez ułamki sekund myślałam, że jednak na poważnie uczestniczysz w dyskusji, ale jak widać nie. Nowelizacja ustawy o KSSiP została uchwalona w sierpniu 2014 r. i dotyczy aplikantów sędziowskich, którzy zaczęli aplikację w 2015 r., zatem każdy wiedział, że idąc na sędziowską nie dostanie stażu. Jakoś tak się w tym roku poukładały preferencje osób, że chyba każdy poszedł tak, gdzie chciał (mój kolega był około 150. na 160 miejsc i dostał się na sędziowską).

już to pisałem. Jeżeli ktoś jest w kssipie to nie ma mowy aby nie wiedział wcześniej, że taką ustawę szykują i ma ona taki kształt. Wątpię aby ktoś wybierając sędziowską robił to przypadkowo. Ale z jednym da się zgodzić dziś ta aplikacja nie ma sensu i lepiej będzie jak wprowadzą zmiany jak najszybciej.

Dziękuje Lubaby87, za informacje, z których wynika, że jednak rozsądnie podeszli do zagadnienia aplikanci ogólni, sami wybierając albo ścieżkę chwały albo korony cierniowej.
Co do Stowarzyszenia, to na naszych zajęciach z k.p.c. (jestem na V roku) pewien doktorant mówił, że właśnie tworzy się wasze stowarzyszenie, a że nic nie dzieje się, bez przyczyny, to, jak wskazał, pewnie chodzi o pieniądze a Magda dodała, że też o tym słyszała, że będą zarabiać na zajęciach z rozwiązywania kazusów, więc zrelacjonowałam tylko to co słyszałam. Nie byłoby to złe, w końcu praktycy.

Korekta, powstaje stowarzyszenie, ale nie będą prowadzić kółka kazusowego, szkoda.

Wadą dotychczasowych aplikacji w kssip było to, że taki przykładowy zdolny człowiek, janko muzykant prawa, w jej trakcie poprzez intensywność szkolenia niezbyt wysoką nadal był jankiem muzykantem, podczas gdy obok szlifowali się wirtuozi stosowania prawa.
Dlatego powrót do poprzedniej wersji aplikacji jest dobry, szkoda że de facto dopiero za 2-3 lata, lecz lepsze to, niż trwanie w obecnym marazmie.

Regulamin Forum:
§11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.
Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.

siema wszystkim! wątek trochę wystopował, ale może podzielimy się wskazówkami co do nauki? jakie akty wkuwacie? myślicie, że w tym roku egzamin będzie odbiegał od ubiegłorocznego? podchodzę pierwszy raz i zależy mi, żeby zdac, skoro to ostatni rocznik...pjona:)

hej :)

ja naukę na poważnie zacznę od 01.06, natomiast staram się jak najwięcej aktów czytać. Tak się zastanawiałam i chyba będę uczyła się 1,5h dziennie, poczynając od tych, z których jest najwięcej pytań. Czyli najpierw kc, kk, kpc, kpk. I 2,3 kazusy dziennie. A Ty jaki masz system?

Myślę, że test i kazusy będą takie same- jeśli chodzi o systematykę pytań i poziom. To, że znów obniżono limit miejsc oznacza jedynie, że ocena na kazusach może być bardziej restrykcyjna. Ja dopiero przeczytałam 3 razy kc i kpc. Teraz będę się uczyć kpa (i ustaw administracyjnych)- bo z tego mam obronę pod koniec czerwca ;) Wytrwałości życzę!

Czy ktoś może mi polecić ciekawą stronę/książkę, gdzie jest fachowo opisana metodologia rozwiązywania kazusów. W ostateczność można ktoś jest w stanie polecić mi jakiś kurs/szkolenie/warsztaty?
Jeśli chodzi o testy, przechodziłem to rok temu na egzaminie wstępnym na aplikację radcowską (zdana), zatem nie widzę w tym kłopotu. Gorzej sytuacja ma się właśnie z kazusami. Będę zobowiązany:)

Kurs przygotowujący do części kazusowej organizuje wydawnictwo C.H.Beck. Kontaktowałam się z nimi i w tym roku również ma ruszyć kurs we Warszawie i Krakowie. Rok temu były to 3 soboty z rzędu w sierpniu.
Nie ma jeszcze info odnoście tego roku. Powinna pojawić się na Student - Szkolenia C.H. Beck

Jeśli chodzi o książkę z metodyki rozwiązywania kazusów to również dołączam się do prośby o jakikolwiek namiar. Na mojej Uczelni przez 5 lat do rozwiązania miałam tylko raz kazus więc jestem zielona totalnie z tego.

Z mojej strony - przed I etapem skupiałabym się tylko i wyłącznie na testach, przeczytała po kilka razy każdą podstawową ustawę i nauczyła podstaw z prawa europejskiego. Kazusy da się ogarnąć w ciągu tych 2 tygodni pomiędzy wynikami z I etapu a II etapem, bo schemat jest powtarzalny każdego roku i wystarczy dobrze przerobić kazusy z poprzednich lat.

ptanie czysto techniczne - czy uwazacie ze jest sens uczyc sie KK czesci szczegolnej skoro w ubieglym roku nie bylo z niej ani jednego pytania?? Jeszcze nie sprawdzalem jak bylo w altach wczesniejszych ale podjerzewam ze podobnie.

Do tej pory na teście nie zdarzyło sie żeby było pytanie z części szczególnej KK, za to warto sobie to przeczytać przed 2 etapem, dzięki czemu można szybciej odnaleźć potrzebne przepisy

No oby, na arslege w testach dot. szczególnej kk są nawet pytania o ustawowe zagrożenie :D

Co będzie, to będzie ale jedno jest pewne, to będzie już "ostatni zajazd na Litwie":)
ehh
choć bardziej dosadnie trzeba powiedzieć, "ostatnie tango w Paryżu:)"

Ostatnia edycja:
Nie wiem czemu "ehh". Ta aplikacja była złym pomysłem jeszcze zanim był nabór na pierwszy rocznik. Niestety mało fantazji wśród polityków i dlatego takie kwiatki pojawiają się jak ten system nauczania (w sumie z perspektywy czasu przypomina to wprowadzenie gimnazjów, mam nadzieję, że gimnazja też pożegnamy już niedługo).

W mojej ocenie AO jest przedłużeniem studiów z niekończącymi się praktykami studenckimi w różnych wydziałach i nie ma większego znaczenia. Z drugiej strony trudno się spodziewać, jak będzie wyglądała aplikacja specjalistyczna w nowej formie w przyszłym roku. Tak czy inaczej, wielu kandydatów podjedzie do egzaminu, żeby najzwyczajniej w świecie nie stracić roku na kolejny raz.

Wiem, że jest jeszcze za wcześnie by zajmować się nauką do II etapu, ale ponieważ moja wspaniała i rzetelna uczelnia nie przygotowała mnie do rozwiązywania kazusów w żaden sposób, również nie został zorganizowany kurs przygotowawczy, muszę się tym zainteresować na własną rękę.
Stąd moje pytanie- co sądzicie o kazusach na arslege.pl? Czy może macie do polecenia jakieś podręczniki? Chodzi mi zwłaszcza o samą metodykę rozwiązywania kazusów. Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Powrót