Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
też miałam jechać, ale przez te wstrętną pogodę jednak wyślę pocztą. Jeśli masz jakieś wątpliwości- można zadzwonić albo wysłać maila. Ja np., wysłałam pytanie o zdjęcie- bo się zmieniły przepisy odnośnie fotografii do dowodu osobistego. Jak mi nie odpiszą- to wyślę 2 komplety :D

LAwstory, gdybyś po uzyskaniu informacji dot. zdjęć mogła ją przekazać na forum byłabym wdzięczna. :)

"Zdjęcia załączane do wniosku mają być zgodne z wymaganiami przy wydawaniu dowodów osobistych"- taką dostałam odpowiedź :) Aha, i gdyby ktoś zrobił jakąś gafę przy uzupełnianiu ankiety, czyli jak np. ja- nie dopisałam swojego tytułu zawodowego- nie trzeba się rejestrować ponownie, dowodem tego będzie przesłany odpis/ kopia dyplomu. :)

sophia89 napisał:
Mam pytanie do osób z innych miast niż Kraków, odnośnie składania dokumentów. Czy wysyłacie pocztą, czy składacie osobiście? Ja się zastanawiam nad tym i chyba osobiście pojadę, chcę mieć pewność, że wszystko jest w porządku. A Wy jak sądzicie?

Na sto procent można pocztą. Weź tylko potwierdzenie nadania i śledź przesyłkę. Chociaż i tak liczy się data stempla pocztowego.

Ja wysyłam pocztą (polecony), nie będę specjalnie przez całą Polskę do Krakowa jechać, bez przesady.

Bierzecie udział w tym teście próbnym na arslege? Ja po chwili zastanowienia uznałam, że nie, bo dopiero co siadłam do ustaw, wolę się nie denerwować :P

Ostatnia edycja:
A czy ten próbny na arslege od 26 lipca bedzie płatny ??

Ja będę brała udział w teście arslege ostatniego dnia, do kiedy będzie dostępny, ale skupie się przede wszystkim na kodeksach, które już w miarę dokładnie przerobiłam a resztę tak dla samego oglądu. Wychodzę z założenia, że im więcej testów, tym lepiej.

A jak Wam idzie nauka? Trochę milczący w tym roku ten wątek :)

sophia89 napisał:
... A jak Wam idzie nauka? Trochę milczący w tym roku ten wątek :)
Ku pamięci:
Regulamin forum
[SIZE=-2]§11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.
Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.[/SIZE]

sophia89 napisał:
Ja będę brała udział w teście arslege ostatniego dnia, do kiedy będzie dostępny, ale skupie się przede wszystkim na kodeksach, które już w miarę dokładnie przerobiłam a resztę tak dla samego oglądu. Wychodzę z założenia, że im więcej testów, tym lepiej.

Próbny poszedł mi na 98 punktów, więc słabo:mad: Również wkuwam kodeksy, bo słyszałam, że z nich jest najwięcej pytań. Zastanawiam się, czy w ogóle przerabiać inne akty, bo w sumie nie wiadomo z czego się uczyć, nie ma wykazu. Ma ktoś dobrą radę? Odpuścić czy coś polecacie koniecznie przerobić?

ja lecę zgodnie z wykazem opracowanym przez arslege, na sam koniec zostawiam sobie UE i międzynarodowe :)

ja oprócz kodeksów uczę się tue i tfue, ustawy o sądach powszechnych, prokuraturze, usdg, samorząd terytorialny, ppsa i pusa :). Z reszty robię testy- raczej nie robię błędów, pytania są i były dość intuicyjne :) Nie wiem jak poszedłby mi test całościowy- i szczerze mówiąc, trochę się boję sprawdzić. Wolę się nie stresować. Jak rozwiązują testy z poszczególnych ustaw to też raczej nie robię kardynalnych błędów, wiec jak na środek lata uważam to za całkiem niezły wynik. Mam taki plan, żeby sobie zrobić 3-4 dni przerwy na naukę kazusów- w końcu nie miałam tego na studiach, wypadałoby się zapoznać z metodyką rozwiązywania :)

Kazusy są IMHO z roku na roku coraz ...prostsze. Odwrotnie niż test.
Kazus z karnego i cywila jest do rozwiązania bez problemów, zaś na kazusie z admina wiele osób gubi punkty.
Lepiej porób sobie kazusy, jakie dawał KSSIP wcześniej na egzaminach wstępnych, ale tak, jakbyś była na egzaminie. Czyli 3 godziny siedzisz przy biurku, piszesz czytelnie i uczysz się gospodarować czasem. 3 godziny to nie tak znowu dużo.
Może brzmi to głupio, ale to pomaga, gdy przychodzi D-Day :)

Iversen_88 napisał:
Kazusy są IMHO z roku na roku coraz ...prostsze. Odwrotnie niż test.
Kazus z karnego i cywila jest do rozwiązania bez problemów, zaś na kazusie z admina wiele osób gubi punkty.
Lepiej porób sobie kazusy, jakie dawał KSSIP wcześniej na egzaminach wstępnych, ale tak, jakbyś była na egzaminie. Czyli 3 godziny siedzisz przy biurku, piszesz czytelnie i uczysz się gospodarować czasem. 3 godziny to nie tak znowu dużo.
Może brzmi to głupio, ale to pomaga, gdy przychodzi D-Day :)

Bardzo przydatna informacja. Ja akurat na studiach miałam zajęcia z rozwiązywania kazusów, więc jakoś się tej części niezbyt boję. Mam zamiar siąść do tego dopiero po I etapie (nie wiem czy to dobra decyzja...)

Zastanawia mnie jak bardzo trzeba się przygotować z prawa UE/międzynarodowego.

Skoro z TUE/TFUE trafia się co roku kilka pytań- wypada to chociaż 2 razy przeczytać i porobić testy :) Ja z prawa mndzr sporo się uczyłam, jeśli chodzi o "Europę" to dośc trudny egzamin na moim wydziale, wiec traktaty są dla mnie dość prostą materią. Zresztą pytania na konkursie akurat nie są zbyt wnikliwe jeśli chodzi o prawo europejskie :)

Chociaż z TfUE potrafią zaskoczyć. Pytania z pozostałych ustaw mają odpowiedzieć na pytanie, czy czytałeś dany akt prawny. Moooże jeszcze coś nieco trudniejszego rzucali z TUE.

te tfue i tue to jakaś parodia, w ogóle nie idzie tego ogarnąć

Pytanie dla osób zorientowanych w temacie:

Jak będzie wyglądała rekrutacja na aplikacje specjalistyczne w przypadku osób, które ukończą ostatnią aplikację ogólną?

eho7 napisał:
Pytanie dla osób zorientowanych w temacie:

Jak będzie wyglądała rekrutacja na aplikacje specjalistyczne w przypadku osób, które ukończą ostatnią aplikację ogólną?

Najprawdopodobniej tak jak dotychczas?

Co myślicie o nowych przepisach dot. Asystenta? 5 lat zamiast 3,5 to tez nie najgorsza perspektywa

A aplikacje spec. Nie inaczej. Muszą wyglądać tak samo

Powrót