konkurs foto - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku najwy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

najwy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Postanowilem wziac udzial w konkursie fotograficznym dotyczacym szeroko pojetej tematyki rowerowej. Zdjecie ktore chce zglosic do konkursu ( wg mnie ) moze zawierac tresci nie zgodne z regulaminem. I w tym momemncie prosze o pomoc.
Moje zdjecie przedstawia czlowieka, ktory jest przebrany w kostium. Na kostiumie widnieje logo jednej z firm ( jest ono widoczne i rzuca sie w oczy).
Był to element marketingowy tej wlasnie firmy, ale to nie jest wazne.
Czy mogę zglosic to zdjecie do konkursu ( oczywsicie jestem jego autorem ) nie posiadajac zgody tejze firmy na publikacje ? Czy narusze wtedy prawo ?

najwy napisał:
Moje zdjęcie przedstawia człowieka, który jest przebrany w kostium. Na kostiumie widnieje logo jednej z firm ( jest ono widoczne i rzuca się w oczy).
Problem może być.
  • Jeśli to logo jest zastrzeżonym znakiem towarowym, a konkurs jest komercyjny, to można ewentualnie naruszyć prawa ochronne do takiego znaku, jeśliby takie wykorzystanie znaku znalazło się w polach ochronnych zastrzeżenia. To, czy znak jest chroniony i w jakim zakresie można sprawdzić na stronach (w bazach) Urzędu Patentowego.
    .​
  • Jeśli znak firmowy jest graficzny to generalnie może on być chroniony (i zwykle jest) prawami autorskimi. W takim przypadku na korzystanie ze znaku należałoby uzyskać zgodę firmy.
Sumując, powiedziałbym zamazać znak w programie graficznym i po kłopocie...

tak tez myslalem ze moge naruszyc prawo. Dziekuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam

wracam do wątku. A czy można uzyskać pozwolenie od tego przedsiębiorstwa na opublikowanie i udział w konkursie właśnie zdjecia z ich znakiem towarowym ? Jeśli tak, to jak mam sie o takie pozwolenie zwrócić ?

Proponuję zrobić to samo co tutaj. Napisać do nich i się dowiesz z pewnej ręki.

Powrót