Konkurs i wątpliwości prawne z nim związane

• Autor wątku Autor wątku filip128
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filip128

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać :)

A teraz do rzeczy:

Piątek rano, siedzę sobie na informatyce, a tu nagle przychodzi pani od WOSu i pyta mnie czy bym nie chciał dołączyć do grupy tworzącej film o wykorzystaniu środków unijnych w najbliższym otoczeniu
No dobra, mnie to pasi, zwłaszcza, że fajną ekipę bym miał.

Ale... Czytam sobie dzisiaj na stronie link regulamin i załączniki.
I widzę coś takiego (w "Załącznik"):
[...]
OŚWIADCZENIE UCZESTNIKA
(podpisuje zarówno niepełnoletni, jak i pełnoletni uczestnik konkursu)
Zgoda na wykorzystanie pracy jest wymagana zarówno od pełnoletnich, jak i niepełnoletnich uczestników konkursu. Brak podpisu uczestnika
uniemożliwia wzięcie udziału w konkursie.

Ja, niżej podpisany uczestnik konkursu [...] wyrażam zgodę na nieodpłatne przeniesienie na organizatora konkursu praw autorskich do korzystania i rozporządzania utworem będącym przedmiotem pracy konkursowej. Wyrażam zgodę na wykorzystanie dostarczonej pracy przez organizatora lub patrona prasowego konkursu poprzez:
[...kilka możliwych do przyjęcia punktów...]
- w przypadku gdyby wykorzystanie prac przez organizatora konkursu naruszało autorskie prawa majątkowe lub osobiste osób trzecich, zobowiązuję się pokryć wszelkie roszczenia z tego tytułu skierowane przeciwko organizatorowi.

I co z tym fantem zrobić? Olać konkurs? Próbować się jakoś zabezpieczyć?
Czy może robić film, ale "incognito" (tj. robię normalnie, ale zgłaszając film nie podaję swojego nazwiska)?

Ale Wy dzisiaj tworzycie tych tematów... nie mam czasu wziąć się za swoją robotę :P Ale do rzeczy...

Przystępując do konkursu, czy podejmując inne zobowiązania robi się to w dobrej wierze. Zapis ten w regulaminie jest tylko po to, aby organizatorzy zabezpieczyli się w przypadku jakbyś np do prezentacji użył muzyki do której nie masz praw autorskich (a prawa majątkowe jeszcze nie wygasły) - wtedy taki podmiot uprawniony (właściciel praw, zaiks jako organiazacja zbiorowego zarządzania) może wystąpić z żadaniem zapłacenia odszkodowania za naruszenie. Oni mają żądania do organizatora, a on może mieć do Ciebie.

Co robic? No najlepiej korzystać z materiałów szeroko dostępnych, dla których zgoda nie jest wymagana i nie łamie się praw niczyich. Z tego co widać, nie można brać w konkursie udziału incognito - więc skoro nei zgadzasz się z regulaminem to poprostu nie bierze w nim udziału.

Wybacz, ale Ci jeszcze trochę zawrócę głowę... ;)

Czy przeprowadzając z kimś wywiad i dodając go potem do filmu, ten ktoś nie może się przyczepić? (W myśl "naruszania autorskich praw majątkowych lub osobistych osób trzecich")

Osoba ta musi mieć świadomość, w jakim celu przeprowadza się z nią wywiad i się na to godzić. Dla celów dowodych zgoda na taką formę rozpowszechniania wizerunku moze byc na udzielona na piśmie, aczkolwiek nie musi.

A mógłbyś podrzucić wzór takiej zgody?
Bo nie bardzo wiem jak się w tej kwestii dogadać z Google :mad:

no np. Wyrażam zgodę na wykorzystanie mojego wizerunku na potrzeby materiału filmowego o tytule XXX na konkurs XXX. Imię i nazwisko oraz podpis.

Albo poprostu nagrać jego zgodę na kamerkę i mieć w archiwum po obróbce materiału - praktyczniejsze.

Powrót