Konkurs literacki - regulamin

• Autor wątku Autor wątku Patton80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patton80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
W regulaminie jednego z konkursów literackich znalazłem następujący punkt:

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do nieodpłatnej publikacji w całości lub we fragmentach otrzymanych tekstów.

W związku z czym mam następujące pytania:

1. Czy wysyłając pracę na konkurs na mocy powyższego punktu regulaminu automatycznie przyznaję organizatorom licencję na nieodpłatną publikacje mojego utworu?
  2. Czy w takim przypadku nie powinno być określonych konkretnych pól eksploatacji (chyba że udzielam licencji na wszystkie pola)?
  3. Czy taki zapis jest zgodny z obowiązującym prawem autorskim ?

Patton80 napisał:
W regulaminie jednego z konkursów literackich znalazłem następujący punkt:

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do nieodpłatnej publikacji w całości lub we fragmentach otrzymanych tekstów.

Czy wysyłając pracę na konkurs na mocy powyższego punktu regulaminu automatycznie przyznaję organizatorom licencję na nieodpłatną publikacje mojego utworu?
w zasadzie tak, choć po prawdzie, formalnie, powinno być napisane to bardziej w klimacie: "jednocześnie uczestnik konkursu udziela organizatorom konkursu licencji na wykorzystanie swojej pracy w ...". Kwestia w tym, że to autor utworu decyduje o wykorzystaniu jego dzieła, a nie organizator konkursu czy jakakolwiek inna osoba. Więc formalnie można by się przyczepić i powiedzieć, że w sformułowaniu zawartym w regulaminie nie ma takiej woli autora. Ale z drugiej strony, uczestnik konkursu przystępując do niego zgadza się na ten regulamin, więc i wyraża zgodę... Pewnie można by dyskutować tu z organizatorem, ale kwestia podstawowa - jak dobrych ma prawników...
Czy w takim przypadku nie powinno być określonych konkretnych pól eksploatacji (chyba że udzielam licencji na wszystkie pola)?
powinny być, dodatkowo powinien być sprecyzowany obszar na jakim można tego dokonywać (Polska, CE, etc...), jak również i czas na jaki ta licencja jest udzielana (tu domyślnie - bezterminowo). I tu otwiera się pole pole do interpretacji - tylko pola związane ściśle z samym konkursem, czy może wszystkie...?

Ale pamiętaj, taką licencję autor może wymówić - standardowo lub z uwagi na swoje interesy twórcze...
Czy taki zapis jest zgodny z obowiązującym prawem autorskim ?
o tym było w p.1. Zapis jest zminimalizowany, rodzi konieczność interpretacji, co nie jest oczywiście dobre dla autora. Ale pamiętaj, pozycja autora jest mocna z uwagi na Art.16. (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html) - odpowiednio go interpretując, a zwłaszcza p.5. - autor może naprawdę baaardzo duuuużo...

No, i to by były takie moje przemyślenia w tym temacie...

Powrót