Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

duska1958 napisał:
jeśli komuś egzamin nie poszedł do tego stopnia że nie przekroczył 120 pkt, to na pewno nie dlatego że 30 arkuszy egzaminacyjnych nie zawierało plomb.

Kto by pomyślał ...

Ktoś tu wcześniej pisał, że niektórzy się wymieniali numerami stolików, żeby siedzieć bliżej siebie. Ja bez najmnieszego zastanowienia bym to zgłosił i to tak, żeby ci ludzie widzieli że to ja ich ujawniłem. Nic mnie tak nie denerwuje jak nieuczciwość ludzi, którzy mają się stać prokuratorami lub sędziami. Takich ludzi trzeba tępić, jak to się robi na uczelniach w USA lub w UK.

Ostatnia edycja:

Nie zrozum mnie źle. Zgadzam się że taka sytuacja na egzaminie państwowym takiej rangi w ogóle nie powinna mieć miejsca, ale równocześnie, tak jak House, uważam że jeśli ktoś chce podważyć egzamin tylko dlatego że sam nie przekroczył progu, to jest to słaba motywacja.

@duska1958 Do mnie to piszesz? Prawdopodobnie będę miał 130 punktów.

Ciekawe czy wrzucą dzisiaj klucz...

Pamięta ktoś kiedy dokładnie mają być wyniki? 28 - 29 październik czy coś pomyliłem?

Ostatnia edycja:

Ja osobiście przekroczyłam próg, ale sądze że to jest rażącą niesprawiedliwe, aby w II etapie w gronie 220 ośob, które dostaną się na szkolenie w KSSiP, znalazły się osoby, które ewentualnei wcześniej znały test.

Poza tym, abstrahując od tego czy ktoś przed egzaminem miał dostęp do pytań czy też była to "wada fabryczna", reguły przeprowadzania konkursu zostały naruszone i przewodniczący powinien zaniechać przeprowadzania konkursu.

Gdyby zaniechał przeprowadzenia konkursu to dopiero byłaby afera i skandal, że 1700 ludzi przyjechało tylko po to, żeby przewodniczący komisji pośrednio przyznał, że ktoś najwyraźniej majstrował przy testach.

Wyniki jutro albo w sobotę

Mieszają się tutaj dwie osobne kwestie.
Pierwsza - test był trudny. Były ustawy, które do tej pory się nie pojawiały, inne proporcje, a z przewidywalnych aktów prawnych zdarzały się pytania podchwytliwe (o niektórych z nich była już mowa na forum).
Druga - na egzaminie było kilkadziesiąt testów bez plomb, to jest fakt. Nie chodzi o to czy ktoś wcześniej miał dostęp do testów czy tylko mógł mieć czy nikt nie miał i to niedopatrzenie - chodzi o zachowanie określonych procedur egzaminu. Skoro kandydaci muszą się do nich stosować to komisja powinna też odpowiednio zareagować. Brak plomb = naruszenie warunków egzaminu, koniec.
To dwie osobne kwestie i nie chodzi o to, że ktoś chce unieważnienia egzaminu, bo mu nie poszło.
Ogólnie organizacja egzaminu była jakaś chaotyczna w porównaniu z zeszłym rokiem. Koedukacyjne toalety, w których ludzie sobie rozmawiają, o co chodzi? :rolleyes:

Za to afery nie będzie, jakby unieważnili konkurs już nawet po 2 przeprowadzonych etapach ^^ Niestety takie są reguły gry.

I tak pewnie przemilczą tą sprawę, bo musieliby zwrócić uczestnikom koszty opłat, dojazdów, noclegu, do tego koszty organizacyjne. I prawdopodobnie w tym roku naboru by nie było.

chyba klucza juz dzisiaj nie bedzie :(

Nie chcę unieważnienia dlatego, że mi nie poszło, cóż to za motywacja? Akurat poszło mi dobrze. Tak sądzę. Ale umniejszanie wagi wczorajszego wydarzenia, tylko dlatego, że jesteśmy pewni dobrego wyniku, to też nie jest zachowanie budzące powszechny poklask i uznanie. Na drugim etapie, jak będzie mały skandalik, to też będziemy siedzieć cicho? Czy dopiero wtedy, kiedy nam nie pójdzie?
Każdy zrobi zgodnie ze swoim sumieniem. Czyli sektor drugi - 40 osób, sektor ósmy -co najmniej jedna osoba i "początkowe sektory". U kogoś jeszcze? Może napiszemy podobny list do MS?

Tu nie chodzi o bycie pod czy nad progiem tylko o łamanie zasad, jeżeli stwierdzono jakieś nieprawidłowości egzamin powinien zostać przerwany do czasu wyjaśnienia tej sytuacji. Nie mówiąc o całej organizacji egzaminu to nie jest klasówka w szkole tylko egzamin na aplikację dla przyszłych sędziów i prokuratorów.

skarabeo napisał:
Nie chcę unieważnienia dlatego, że mi nie poszło, cóż to za motywacja? Akurat poszło mi dobrze. Tak sądzę. Ale umniejszanie wagi wczorajszego wydarzenia, tylko dlatego, że jesteśmy pewni dobrego wyniku, to też nie jest zachowanie budzące powszechny poklask i uznanie. Na drugim etapie, jak będzie mały skandalik, to też będziemy siedzieć cicho? Czy dopiero wtedy, kiedy nam nie pójdzie?
Każdy zrobi zgodnie ze swoim sumieniem. Czyli sektor drugi - 40 osób, sektor ósmy -co najmniej jedna osoba i "początkowe sektory". U kogoś jeszcze? Może napiszemy podobny list do MS?

Ja nie umniejszam wcale wagi wczorajszego zdarzenia, tylko stwierdzam, że co do zasady każdy przedkłada swój słuszny interes nad ogólne poczucie sprawiedliwości. Uzyskałem swój wynik uczciwie i zwyczajnie nie mam już sił uczyć się na ewentualną poprawkę. I oceniajcie to jak chcecie ale wolę być na AO z osobami, które potencjalnie dostały się dzięki szwindlowi, niż na niej nie być i mieć wątpliwą satysfakcję, że post factum formalnie słusznie unieważniono egzamin.

Ostatnia edycja:

do --- duska1958

34 - A
58 - D
94 - D
97 - B
109 - D
121 - A
125 - D

na pewno :)

HouseMD napisał:
Ja nie umniejszam wcale wagi wczorajszego zdarzenia, tylko stwierdzam, że co do zasady każdy przedkłada swój słuszny interes nad ogólne poczucie sprawiedliwości. Uzyskałem swój wynik uczciwie i zwyczajnie nie mam już sił uczyć się na ewentualną poprawkę. I oceniajcie to jak chcecie ale wolę być na AO z osobami, które potencjalnie dostały się dzięki szwindlowi, niż na niej nie być i mieć wątpliwą satysfakcję, że post factum formalnie słusznie unieważniono egzamin.

To już bym wolała, żeby w tym roku nie rozpoczęła się aplikacja i w przyszłym roku był sprawiedliwy konkurs. Gdzie jak nie na tej aplikacji powinni być uczciwi ludzie?...

bogusia1954 napisał:
do --- duska1958

34 - A
58 - D
94 - D
97 - B
109 - D
121 - A
125 - D

121 B zazalenie jest w przedmiocie zawieszenia czyli również na odmowę, takie pytanie już kiedyś na teście było
125 A

Ostatnia edycja:

@benquick Art. 987. Oświadczenie o odmowie przyjęcia obowiązku wykonania testamentu
Jeżeli osoba powołana jako wykonawca testamentu nie chce tego obowiązku przyjąć, składa odpowiednie oświadczenie przed sądem albo notariuszem.

bogusia1954 napisał:
do --- duska1958

34 - A
58 - D
94 - D
97 - B
109 - D
121 - A
125 - D

A 125 to jakim cudem według Ciebie odpowiedź D? :wow:

Ostatni raz piszę żeby naprawde się nie sugerować tym moim kluczem bo jak widać narobiłam tam masę literówek pisząc literki... :P i przepraszam równocześnie wszystkich których tym wprowadziłam w błąd.

Natomiast proszę o zaprzestanie podnoszenia ciśnienia takimi akcjami jak pisanie że 125 odpowiedź D

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót